Esko Janhusen mukaan uusien lastennäytelmien harvinaisuus on vanhempien konservatiivisuutta.
- Vanhemmat haluavat viedä lapsensa katsomaan näytelmiä, joiden nimen he itse tuntevat kuten Peppi Pitkätossu tai Tuhkimo, Lumikki ja niin edelleen. Se on sellaista turhaa konservatiivisuutta. Hiiteen turha konservatiivisuus, Janhunen sanoo.
Seinäjoen kaupunginteatterin johtaja Vesa Tapio Valo pyysi Janhuselta näytelmää, jonka tunnukappale olisi Tuure Kilpeläisen Kuningas Ei.
- Suostuin huutaen. Kilpeläisellä on hienoja, syviä tunteita käsitteleviä kappaleita. Liian usein lastennäytelmät ovat pyöreätä, pehmeätä söpöstelyä. Tunteita ei pidä pelätä ja minun näytelmäni ovat tavallisia lastennäytelmiä rouheampia, kuvaa Esko Janhunen.
Valmiiden laulujen lisäksi Esko Janhunen on kirjoittanut näytelmään kaksi uutta runoa. Toisen niistä sävelsi Tuure Kilpeläinen, toisesta teatterin väki teki räpin.
Vaikka Esko Janhunen ja Tuure Kilpeläinen tekevät näennäisesti tiivistä yhteistyötä näytelmän tiimoilta, eivät miehet ole koskaan tavanneet toisiaan eivätkä edes puhuneet puhelimessa.
- Tällaista tämä teatterin tekeminen on. Ohjaaja haalii työntekijöitä ympäri Suomen ja he ehkä tapaavat ensi-illassa, Janhunen naurahtaa.
Seinäjoen teatteri ottaa riskin
Aivan ihka uusi, suurella näyttämöllä kantaesityksensä saava lastennäytelmä on harvinaisuus.
- Helsingin Sanomissa oli pari kuukautta sitten juttu, jossa oli tutkittu millaisia lastennäytelmiä tulee ensi-iltaan ammattiteattereissa. Niistä kaksi olivat sellaisia, jotka eivät ole dramatisointeja lastenkirjoista.
Toinen suoraan näytelmäksi kirjoitettu esitys tulee Kansallisteatteriin, mutta sielläkin pienelle näyttämölle.
- Tämä on oikeasti hurjan harvinaista, Janhunen toteaa.
- Kaupunginteatterille uusi näytelmä on iso riski. Sali vetää 400 ihmistä ja se pitäisi saada täyteen, saa nähdä mitä tapahtuu, Janhunen jännää ensi-illan kynnyksellä.
Kuningas Ei saa ensi-iltansa Seinäjoen kaupunginteatterissa 14.4.2012.