Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all 82797 articles
Browse latest View live

Kirsi Hokkila huolehti alaikäisenä MS-tautia sairastavasta äidistään – "Kenenkään lapsen tai nuoren ei pitäisi joutua kantamaan yksin sitä taakkaa"

$
0
0

Kääpiömäyräkoirat Ilkka ja Armi vilistävät pitkin luhtitalon lattiaa. Joensuussa sijaitsevassa kaksiossa on vielä remontti kesken, sillä Itä-Suomen yliopistossa tutkijana työskentelevä Kirsi Hokkila on vasta keväällä muuttanut uuteen asuntoonsa.

– Ilkka ja Armi, tulkaapa tänne, Hokkila komentaa.

Hokkila on luvannut kertoa lapsuudestaan ja nuoruudestaan Kiteellä. Silloin hänen äitinsä sairastui MS-tautiiin. Hokkila alkoi huolehtia äidistään ja ottaa vastuuta arjen askareista.

Aihe on yhä kipeä, niin rakkaan äidin sairaus kuin hoivavastuuseen joutuminenkin. Hokkila, 32, kuitenkin sanoo puhuvansa siitä niin kauan kuin tarvitsee, jotta ilmiöön kiinnitettäisiin huomiota.

– Kyllä se varmaan minuunkin on jättänyt jälkensä. Meidän yhteiskunnassamme lapsuus ja nuoruus ovat itseisarvoja, joihin tällaisen ei pitäisi kuulua, hän sanoo.

Kirsi Hokkila ei ole ainoa. Nuoria hoivaajia yritetään nyt tunnistaa ja tavoittaa Omaishoitajat ja läheiset -liiton hankkeessa.

Hankekoordinaattori Malla Heino kertoo, että kansainvälisen tutkimustiedon ja kokemusten perusteella Suomeen verrattavissa maissa 2–8 prosentilla alle 18-vuotiaista lapsista ja nuorista on merkittäviä hoivavastuita läheisistään.

Jos määrät ovat samoja Suomessa, tarkoittaisi se vähintään 24 000 nuorta hoivaajaa.

– Silloin ei voida puhua enää mistään marginaalisesta ryhmästä, Heino sanoo.

Äidin sairaus eteni aggressiivisesti

Kirsi Hokkila on perheensä ainoa lapsi. Vanhemmat erosivat hänen ollessa ensimmäisellä luokalla, ja äiti ja tytär muuttivat asumaan kaksin. Diagnoosi äidin MS-taudista tuli, kun Hokkila oli vasta toisella luokalla.

Lapsi aistii tilanteen muuttumisen ja eräänlaisen turvallisuudentunteen romuttumisen. Kirsi Hokkila

– Ensimmäisinä vuosina äidille ei vielä ilmaantunut fyysisiä oireita, mutta kyllähän lapsi aistii tilanteen muuttumisen ja turvallisuudentunteen romuttumisen. Tietynlainen huoli kasvaa perheessä ja lähiyhteisössä. Ihmisiä alkaa vierailla ja käydään vakavia keskusteluja.

Hiljalleen myös fyysiset oireet tulivat kuvaan. Ensimmäisenä äidin kropasta petti vasen puoli, mutta näkyvintä oli väsymys ja uupuminen.

– Äidin sairaus oli hyvin nopeasti ja aggressiivisesti etenevä. Hän jäi nopeasti sairauseläkkeelle.

Kirsi Hokkila
Kirsi Hokkila huomauttaa, että lapset ja nuoret eivät välttämättä itse tunnista olevansa omaishoitajia. Heikki Haapalainen / Yle

Sairaus toi mukanaan asioita, jotka hämmensivät tyttöä. Hänen oli vaikea ymmärtää sitä, miksi toisina päivinä äiti pystyi kävelemään hyvin ja toisina ei – tai miksi joinakin päivinä äiti ei jaksanut nousta ylös sohvalta.

Eräänä päivänä hänen tullessa koulusta kotiin kukkaruukut ja mullat olivat pitkin lattiaa, kun äiti oli kaatunut niiden päälle.

– Jo pelkästään MS-tautiin liittyi paljon asioita, joiden ymmärtämiseen olisi tarvinnut ulkopuolelta selitystä, apua ja tukea.

Äidin toimintakyky heikkeni jatkuvasti, ja tyttären rooli kasvoi.

– Kun oireita tuli koko ajan lisää, elämä oli jatkuvaa sopeutumista ja muuttui tietyllä tavalla jatkuvasti. Vastuuta tuli enemmän ja enemmän.

Äidin apuna kävi päivisin avustaja, ja hän oli välillä kuntoutuksissa. Hokkila kävi paljon kaupassa, siivosi ja hoiti raskaita töitä. Hän tunsi myös huolta äidin voinnista ja perheen pärjäämisestä. Kun äidille tuli myöhemmin myös kognitiivisia oireita, hän katsoi myös raha-asioissa äitinsä perään.

Koulun kympin tyttö hoiti moitteetta. Siihen myös äiti kannusti.

– Koulu oli minulle nimenomaan pakokeino, tapa kontrolloida elämää, joka oli muuten niin arvaamatonta. Koulumenestyksen avulla sain myös tuotettua onnea ja iloa äidille hänen ahdistukseensa. Toki kuormitus meni välillä yli. Lukiossa söin nukahtamislääkkeitä, sillä koulumenestyksen ylläpitäminen, äidistä huolehtiminen ja suru ja murhe olivat välillä liikaa.

Hoiva ei päättynyt kotoa muuttamiseen

Lukion toisella luokalla Hokkila muutti yhteen poikaystävän kanssa, mutta lähelle äitiä. Hän kävi joka päivä äidin luona ja hoiti hänen kauppa-asiansa.

– Se vaikutti vielä kodista irtautumiseenkin. Piti olla siinä lähellä, hän kertoo.

– Äiti suhtautui muuttoon hirvittävän hyvin. Hän varmastikin ajatteli, että minulla on helpompi olla, jos minulla on oma koti, jossa sairautta ei ole.

Lukioaikana äidin sairaus eteni merkittävästi. Kun Kirsi Hokkila kirjoitti ylioppilaaksi, äiti istui jo pysyvästi pyörätuolissa. Äiti muutti palvelutaloon. Hän alkoi dementoitua. Se muutti hänen persoonaansakin.

Äiti varmastikin ajatteli, että minulla on helpompi olla, jos minulla on oma koti, jossa sairautta ei ole. Kirsi Hokkila

– Vielä nuorena aikuisenakin kipuilin paljon näiden asioiden kanssa.

Palvelutaloa seurasi lopulta hoitokoti. Äiti kuoli kaksi vuotta hoitokodissa asuttuaan keväällä 2011.

Kirsi Hokkila
Kirsi Hokkilan lapsuus maalla ennen vanhempien eroa ja äidin sairastumista oli onnellista aikaa. Heikki Haapalainen / Yle

Kevättä seurasi järkyttävä syksy.

Hokkila sai puhelun: hänen isänsä on joutunut teho-osastolle. Hän oli pudonnut jäisissä kierreportaissa ja saanut selkäydinvamman. Hokkila asui Helsingissä, mutta kulki isänsä luona sairaalassa Joensuussa.

Isä kuntoutui pyörätuoliin, ja tytär ja isä saivat rakentaa suhteensa uudelleen.

Isä kuitenkin kuoli keväällä 2013 keuhkokuumeeseen.

– Siinä vaiheessa ajattelin, että jos kertomalla tämän tarinan pystyn auttamaan sellaisia lapsia ja nuoria, jotka painivat samojen asioiden kanssa, äiti ei ole sairastunut turhaan eikä isä ole joutunut onnettomuuteen turhaan.

Vuosien näkymättömyys

Eniten Hokkila olisi kaivannut sitä, että turvallinen aikuinen olisi puuttunut tilanteeseen. Avun hakemista ei voida jättää alaikäisen lapsen tai nuoren harteille. Hokkilan mielestä sitä ei voi langettaa myöskään sairaan vanhemman vastuulle, sillä hän saattaa pelätä esimerkiksi lapsen menettämistä ja olla itse aivan yhtä ymmällään.

Kertaakaan kukaan viranomainen ei ole tullut kysymään, että Kirsi, miten sinä voit. Kirsi Hokkila

– Olen istunut elämäni aikana lukemattomia tunteja, vuorokausia ja viikkoja sairaaloissa, terveyskeskuksissa, osastoilla ja kuntoutuskeskuksissa äidin ja isän kanssa. Kertaakaan kukaan viranomainen ei ole tullut kysymään, että Kirsi, miten sinä voit, miltä sinusta tuntuu ja miten teillä oikeasti siellä perheessä ja kotona menee.

Malla Heino
Hankekoordinaattori Malla Heinon mukaan nuoret hoivaajat ovat usein piilossa ja jäävät tunnistamatta.Jani Saikko / Yle

Nuoret hoivaajat -hankkeen koordinaattori Malla Heino huomauttaa, että omaishoitajiksi joutuneet lapset ja nuoret jäävät helposti ilman tukea, sillä heitä ei tunnisteta.

Eivätkä lapset ja nuoret todennäköisesti tunnista itsekään olevansa omaishoitajia – myös Kirsi Hokkila ymmärsi sen vasta jälkeenpäin.

Heidän antamansa hoiva voi kuitenkin olla erittäin vaativaa ja aiheuttaa suurta henkistä kuormitusta. He ottavat vastuuta, joka yleensä on perheen aikuisilla.

Kirsi Hokkilalle henkinen taakka on tuttu.

– Ei kenenkään lapsen tai nuoren pitäisi joutua yksin kantamaan sitä vastuuta ja taakkaa, että mitenköhän meille käy. Kyse on kaikkein keskeisimmin turvattomuuden tunteesta. Lapsi huomaa, että oma vanhempi, jonka pitäisi olla minulle se absoluuttinen tuki ja turva, ei pysty huolehtimaan edes itsestään. Varsinkin kun ollaan kahdestaan, lapsi alkaa huomaamattaan kantaa vastuuta.

"En halunnut huolestuttaa äitiä"

Taakka läheisen hoitamisesta voi heijastua lapsen koulunkäyntiin ja ystävyyssuhteisiin. Pahimmillaan se voi tarkoittaa myös lapsuuden menettämistä.

Hokkilan mukaan lapselle kaikkein raskainta on kestää vanhemman tuska omasta sairaudestaan. Hokkila ei syyllistä äitiään, sillä äiti teki kaikkensa, jotta pärjäisi itse ja tytär voisi elää mahdollisimman normaalia elämää.

Kaikkein raskain ajatus on minulle yhä se, että äidillä oli hirveän suuri huoli ja murhe siitä, miten sairaus minuun vaikuttaa. Kirsi Hokkila

– Se, että minä tiesin, että äidillä on hirveän suuri huoli ja murhe siitä, miten sairaus minuun vaikuttaa, on ollut ja on yhä minulle se kaikkein raskain ajatus, asia ja taakka. Äiti oli äärettömän vahva. Hän oli taistelijaluonne ja yritti viimeiseen saakka, että sairaus ei vaikuttaisi minuun, mutta eihän se tietenkään konkreettisesti niin mennyt.

Lapsuuskuva nettiin.
Kirsi Hokkila äitinsä sylissä lapsena.Heikki Haapalainen / Yle

Hokkila huomauttaa, että vaikka vanhempi miten yrittäisi suojella lasta vastuun kantamiselta, perusturvallisuuden järkkyessä lapsi alkaa kantaa vastuuta tiedostamattaan.

Koko perheelle pitäisi Hokkilan mielestä antaa tukea asian käsittelemiseen yhteiskunnan tukiverkostoista.

– Vaikka meillä oli äidin kanssa tosi hyvä keskusteluyhteys, sairaudesta emme puhuneet. Äiti olisi varmasti antanut minun puhua siitä, mutta minä en halunnut huolestuttaa äitiä sillä, että minua huolestuttaa. Eivätkä myöskään vanhemmat halua maalata lapsille piruja seinille. Helposti myös ajatellaan, ettei lapsi pysty tällaisia asioita käsittelemään. Me molemmat pyrimme olemaan helkkarin vahvoja toisillemme ja olemaan tsemppi päällä, että eihän meillä mitään ongelmia ole ja hyvinhän meillä menee, hän muistelee.

– Mutta se johtaa siihen, että lapsi pelkää yksin. Muistan sellaisia öitä, kun itkin ja olin hirveän peloissani, että miten meille käy sitten, kun äiti joutuu pyörätuoliin.

Nuoret hoivaajat kokevat erilaisuutta

Omaishoitajat ja läheiset -liiton hankkeen avulla ilmiötä tuoda tutuksi myös Suomessa ja sitä kautta saada myös tukimuotoja lapsille, nuorille ja perheille. Kansainvälistä tutkimustietoa on jo pitkältä ajalta.

He kokevat myös erilaisuutta, ja siitä puhuminen on kasvavalle nuorelle vaikea asia. Malla Heino, hankekoordinaattori

Kuinka yksin nämä lapset ja nuoret jäävät?

– Erittäin yksin. Kansainvälisen tiedon perusteella he nimenomaan sanovat, että ovat kokeneet hyvin suurta yksinäisyyttä ja kokemusta siitä, että he ovat näkymättömissä. He kokevat myös erilaisuutta, ja siitä puhuminen on kasvavalle nuorelle vaikea asia, sanoo hankekoordinaattori Malla Heino.

Kirsi Hokkila
Kirsi Hokkilasta kokemukset ovat tehneet vahvemman.Heikki Haapalainen / Yle

Erilaisuuden kokemus on tuttu myös Hokkilalle.

– Kaverit kysyivät, että miksi teidän äiti makaa vain sohvalla ja katsoo telkkaria, kun meidän äiti käy töissä ja jumpassa. Äiti näytti päällisin puolin terveeltä, mutta oli koko ajan väsynyt, käveli oudosti ja välillä ajoi autoa hassusti. Se aiheutti myös nolouden tunteita ja tunnetta, että miksi muilla on onnelliset ja terveet perheet, mutta me olemme äidin kanssa tällaisessa tilanteessa.

Hankekoordinaattori Malla Heino kertoo, että seuraukset voivat olla pitkäkestoisia, mikäli lapsi tai nuori ei saa tukea.

– Monet ovat jälkeenpäin sanoneet, että koska he eivät pystyneet puhumaan näistä asioista lapsena eikä kukaan huomannut siitä heiltä kysyä, he ovat joutuneet aikuisena hakeutumaan terapiaan. Nämä nuoret tarvitsevat luotettavan aikuisen, vertaistukea ja konkreettista apua hoivatyöhön.

Mutta ei hoivaaminen ole pelkästään taakka. Siinä voi Heinon mukaan olla myös hyviä puolia: perhe voi esimerkiksi hitsautua hyvin yhteen ja nuori voi saada kokemuksia pärjäämisestä.

Kirsi Hokkila uskoo, että kokemus on tehnyt hänestä vahvemman. Kun on joutunut ottamaan vastuuta jo pienestä pitäen, tarvittaessa puskee läpi vaikka harmaan kiven ja kykenee huolehtimaan itsestään ja asioistaan.

– On sellainen olo, että kaikesta selviää ja että pienet huolet eivät kaada tätä laivaa.


Härskiä huutelua ja kourimista kokevat jo koululaiset – Tutkija: "Hämmentävän tavanomaista"

$
0
0

#MeToo-kampanja on vyöryttänyt sosiaaliseen mediaan naisten kertomuksia seksuaalisesta häirinnästä: rivosta huutelusta seksuaaliseen väkivaltaan. Sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Elina Penttinen Helsingin yliopistosta ei ole tippaakaan yllättynyt siitä, kuinka moni on kertonut härinnästä.

– En tietenkään, en missään nimessä! Olen yllättynyt siitä, jos joku on yllättynyt. Jokainen elää omassa kuplassaan, Elina Penttinen toteaa.

Penttisen mukaan seksuaalinen häirintä istuu syvällä kulttuurissamme. Taustalla on ajattelurakenne, jossa nainen on objekti ja katseen kohde.

– Ikään kuin nainen olisi olemassa miestä varten. Miehet pystyvät käyttämään hyväkseen sellaista ajattelumaailmaa esimerkiksi julkisissa paikoissa tulemalla liian lähelle tai esittämällä seksistisiä törppöjä vitsejä, Elina Penttinen sanoo.

Jos häirintään ei puututa, pepun puristelusta pitää selvitä yksin

Pepun tai tissien kommentointia, törkeitä vitsejä, koskettelua ja muuta seksuaalista häirintää kohdistuu jo nuoriin tyttöihin. Alakouluikäistenkin perään huudellaan törkeyksiä. Häirintää koetaan laajasti myös koulussa.

– Se on hämmentävän tavanomaista. On hirveän iso ongelma, että esimerkiksi kouluissa tapahtuu tällaista. Kun ei sanota, että huorittelu ja koskettelu on seksuaalista häirintää ja siitä tehdään loppu nyt, niin kyllähän se antaa tietyn viestin näille tytöille. Heidän on itse selvittävä ja opittava strategiat, miten he torjuvat, toipuvat ja turvaavat itse itsensä, Elina Penttinen sanoo.

Härski huutelu voi olla myös oman maskuliinisuuden korostamista muiden poikien silmissä. Häirintää kokevat pojatkin, mutta tyttöjä vähemmän.

Häirintä voi olla vallankäyttöä

Seksuaalisessa häirinnässä voi olla kyse myös vallankäytöstä. Se näkyy monissa #MeToo-kampanjan myötä jaetuissa kokemuksissa. Kun esimerkiksi työpaikalla ylemmässä asemassa oleva heittää kommenttia alaisen takapuolesta, liimautuu hississä liian lähelle, ehdottelee tai vaatii seksiä, kyse on vallasta.

– Työntekijän toimeentulo on kiinni siitä työpaikasta. Tai hänen seuraava työpaikkansa on kiinni suosituksesta. Mitä kautta hän tekee valituksen ja millainen ongelma tulee, jos hän tekee häirinnästä julkista?

Elina Penttisen mukaan häirintä ei vähene niin kauan kuin sitä hyssytellään ja ajatellaan, ettei se ole kovin vakavaa.

– Meidän kulttuuristamme puuttuu terve rajanveto, että tämä ei ole okei, hän toteaa.

Lue myös:

#MeToo-kampanja nosti piilotetut muistot pintaan – Puhelin soi useammin raiskauskriisikeskuksessa

Me too -kampanja täytti somen – Seksuaalinen häirintä näkyy karuina lukuina jo koululaisten kyselyissä

Tiessalo: Kun tissistä kuului ”tööt-tööt” ja muita kauhukertomuksia Me Too -kampanjaan

Tappara tyrmäsi Ilveksen – JYP-pelaaja sikaili suihkuun

$
0
0

Jääkiekon SM-liigassa tehottomuudesta kärsinyt Tappara rynnisti murskavoittoon Ilveksestä. Tappara iski päätöserässä peräti viidesti ja jyräsi Ilveksen 8-1-numeroin. Kirvesrintojen ykköspyssy oli Jan-Mikael Järvinen, joka vietti kolmen maalin iltaa. Jere Karjalainen osui kahdesti.

KalPa kaatoi JYPin 3-2. Kuopion kiekkoilta sai ikävän päätöksen, kun JYP-pelaaja Henri Kanninen löi mailansa KalPan kultakypärän Balasz Sebokin haaroväliin. Kanninen sai törkeästä tempustaan suihkukomennuksen, kun ottelua oli pelaamatta reilut kaksi minuuttia.

Jukurit kiri Kärppiä vastaan 1-5-tappiotilanteesta jatkoajalle. Maalittoman jatkoajan jälkeen ottelu venyi voittomaalikilpailuun saakka, jossa Kärpät juhli 6-5-voittoa. Charles Bertrand (2+0) ja Julius Junttila (0+3) loistivat jälleen Kärppien tehomiehinä.

Lahdessa Pelicans kärsi niukan 5-6-tappion KooKoolle. Pelicansin joukkueessa liigadebyyttinsä tehnyt Marko Jantusen poika Jonne Jantunen pääsi tehopisteille heti avauserässä. Jantunen hankki kaksi syöttöpistettä. Raumalla Lukko peittosi HPK:n 6-2.

SM-liigan tulokset

KalPa - JYP 3-2 (0-1, 0-0, 3-1)

Lukko - HPK 6-2 (2-0, 0-1, 4-1)

Pelicans - KooKoo 5-6 (3-1, 0-2, 2-3)

Tappara - Ilves 8-1 (0-1, 3-0, 5-0)

Jukurit - Kärpät vl. 5-6 (1-3, 2-2, 2-0, 0-0, 0-1)

Lue lisää:

Väkevä liigadebyytti! Marko Jantusen poika heti tehopisteille

Tulikuuma Bertrand takoi jo tusinan täyteen

Tanja Kurikka antoi omaisuutensa pois ja muutti asuntoautoon neljän koiran kanssa: "Luovuin aika vähästä, vaikka tavaraa oli paljon"

$
0
0

Vuoden 2016 lokakuussa Tanja Kurikka, 36, luopui vuokra-asunnostaan. Sitten hän lahjoitti omaisuutensa pois ja muutti neljän koiransa kanssa asuntoautoon.

Sitä ennen hän oli irtisanoutunut hyväpalkkaisesta työstään it-alalla ja alkanut kokopäiväiseksi koirien agility-valmentajaksi.

Nyt on viisikon vuosikatsauksen aika.

– Elämä on muuttunut valtavasti. Olen hirmu kiitollinen siitä, että saan elää näin, Tanja hymyilee lokakuisena aamuna.

Bordercolliet Nuka, 10, Nano, 5, Bingo, 3, sekä yksivuotias Kyy kuuntelevat korvat höröllä, mutta lähes liikkumatta, emäntänsä ajatuksia.

Uusi elämä yrittäjänä

Asuntoauto on parkissa lempääläläisen ystäväperheen sähkötolpan varressa. Tanja on tapojensa vastaisesti herännyt aikaisin haastattelun kunniaksi. Uusi elämä yrittäjänä mahdollistaa myöhäiset aamut ja koiria iltaisin valmentava Tanja rakastaa nukkua pitkään.

– Suurin muutos on varmasti se, että olen nyt yrittäjä. Se tarkoittaa, ettei kukaan sano, missä ja mihin aikaan minun pitää olla jossakin, eikä sano miten minun pitää tehdä työni. Merkittävintä on se, että ajattelen elämästä ihan eri tavalla nykyään, Tanja miettii.

Tanja kouluttaa Kyytä.
Tanja sanoutui irti työstään it-alalla ja teki agility-harrastuksestaan itselleen uuden työn. Nyt hän kouluttaa koiria pitkin Suomea oman yrityksen kautta.Miikku Pietilä

Hyppy suureen tuntemattomaan vuosi sitten tapahtui nopeasti. Tanja sanoi ensin irti vuokra-asuntonsa Turussa ja osti vasta sen jälkeen lainarahalla kymmenen vuotta vanhan matkailuauton. Muutossa tuli kiire. Tanja laittoi nettiin ilmoituksen: annetaan tavaraa.

– Oli ihanaa, että tavaroille tuli käyttöä ja ne menivät hyvään tarkoitukseen. Enää ei ole isoa sohvaa, sänkyä tai kirjahyllyä, jotka pitäisivät minua paikallaan. Oli vapauttavaa päästää siitä kaikesta materiasta irti, hän muistelee.

Paljon enemmän tilalle

– Luovuin mielestäni aika vähästä, vaikka tavaraa oli paljon. Olen saanut paljon, paljon enemmän tilalle.

Tanjan tulot ovat pudonneet noin puoleen, mutta niin ovat tehneet myös menot.

– Rahaa menee vain ruokaan, koiriin ja auton ylläpitoon. Se on useita satoja euroja vähemmän kuin ennen, Tanja laskee.

– Vanhasta elämästä kaipasin alussa palkkatyön taloudellista turvaa, mutta siitäkin ajatuksesta olen päässyt. Oikeasti tässä pärjää aika vähällä.

Ystävät lainaavat imuria

Myös Tanjan ostoskäyttäytyminen on muuttunut huomattavasti.

– Jos ehdottomasti tarvitsen vaikka uuden vaatteen, niin sitten pitää luopua jostakin vanhasta. Asuntoautossa asiat on mitoitettu niin, että kaikki mahtuu eikä silloin voi niin vaan ostaa jotakin lisää.

Sama pätee ruokiin. Kaikki pitää syödä, mitään turhaa ei voi ostaa, ja kun jopa juomavesi pitää kantaa sisään, sitä tulee käyttää harkiten. Eniten vettä menee koirien juomavedeksi.

Ja tietysti koirien pesuun. Se tapahtuu asuntoauton ulkopuolella auton alla olevan vesisäiliön ja letkun avulla.

Tanja ja koirat makoilevat sängyssä.
Yleensä vain Bingo nukkuu Tanjan kanssa, mutta pakkasen paukkuessa viisikko kerääntyy yhteen kasaan lämmittämään toisiaanKari Manninen / Yle

Siivous on oma haasteensa, kun koiranelikko kirmaa kuraisilla pelloilla pitkät karvat liehuen.

– Karvan ja hiekan määrä on aikamoinen. Pikasiivous menee niin, että harjaan ja luuttuan lattiat, kannan koirien pedit ulos ja tomutan ne. Jos olen jonkun ystävän luona parkissa, saan yleensä lainata imuria, Tanja kertoo.

Pyykkiä hän pesee joko ystävien tai siskon luona, ja posti menee äidille Joensuuhun. Ruoanlaitto hoituu helpoiten niin, ettei sitä laita.

– Minulla on kaasuliesi, mutten ole koskaan ollut kodin hengetär, varsinkaan keittiössä. Aika lailla ostan valmista tai syön muualla. Salaatin teen silloin tällöin evääksi.

Lääkäriin ei aina pääse

Vuoteen on mahtunut myös vastoinkäymisiä, mutta Tanja sanoo kaiken menneen yllättävän kivuttomasti. Oikeastaan juuri niin, kuin hän oli etukäteen kuvitellutkin.

– Kaikkea pientä, rengas on lähtenyt irti ja jääkaappi hajonnut, lämmitys on lakannut, kaasu on loppunut. Kyllähän talvipakkasella hetken harmittaa, kun herää kylmyyteen, mutta kaikesta on selvitty aika vähällä, hän nauraa.

Terveyskeskukseen pitäisi kuitenkin mennä sillä paikkakunnalla, missä on kirjolla: Tanjan tapauksessa Joensuussa. Viimetalvinen tauti talttui, kun lääkäriystävä tutki Tanjan koirahallin wc:ssä ja määräsi lääkityksen sen jälkeen.

Minulla on kaikki mitä tarvitsen ja voin mennä ihan mihin vaan. Tanja Kurikka

Tanja ei varsinaisesti ole päättänyt ryhtyä minimalistiksi.

– Se on käytännön sanelema pakko, kun tilaa on vähän. Elämä tuntuu kuitenkin arkiselta, tykkään siitä valtavasti, mutta se tuntuu jo hirmu tavalliselta, Tanja pohtii.

Kaikki rakas kulkee mukana

– Parasta on vapaus, kun kaikki tärkeä ja kaikki mitä rakastan kulkee mukana. Minulla on kaikki mitä tarvitsen ja voin mennä ihan mihin vaan.

Meno on ollut sen mukaista: syksyn ja talven Tanja asuu puolet viikosta Lempäälässä ja toisen puolen Turussa.

Kesällä oli vauhdikkaampaa: viisikko kävi Lappeenrannassa, Sodankylässä, Kiteellä, Helsingissä, Turussa, Raahessa, Kokkolassa ja Maalahdessa.

– Varmaan puolet jäi mainitsematta, Tanja miettii.

Tanjan koiranelikko.
Kesällä Tanja ja koiranelikko menivät minne huvitti. Kun he löysivät kauniin paikan, sinne jäätiin yöksi. Kun ajokilometrejä kertyy viitisen tuhatta kuukaudessa, ehtii moneen paikkaan.Miikku Pietilä

Kilometrejä on vuodessa kertynyt noin 50 000–60 000.

– Kesällä oltiin aika irti. Mentiin minne huvitti, ja kun löytyi kaunis paikka, päätimme jäädä sinne yöksi, hän muistelee.

Kateutta Tanja ei ole kokenut, ja kannustajia on ollut enemmän kuin epäilijöitä.

– Mun äitikin tottui ajatukseen tosi äkkiä, hän nauraa.

Onnellinen joka päivä

Kun vapautuu tavarasta, vapautuu myös henkisesti. Sen Tanja on oppinut vuoden aikana.

– Olen todella onnellinen ja olen onnellinen ihan joka päivä. Hirmu usein. En edes muista, koska olisin ollut huonolla tuulella. Jotenkin on niin älyttömän siistiä koko ajan, hän summaa.

Seitsemää vuotta it-alalla Tanja ei toki muistele pahalla: hän piti työstään.

– Mutta töiden jälkeen olin niin väsynyt, että jaksoin vain käyttää koirat lenkillä ja käydä vähän treenaamassa. Sitten vaan makasin sohvalla. Nyt tapaan paljon enemmän ihmisiä ja elämä on paljon sosiaalisempaa.

Tanjan koirat auringonlaskussa.
Miikku Pietilä

Jopa auton huolto on sosiaalinen tapahtuma. Tanja ajaa tutulle korjaamolle jo edellisenä iltana ja vie koirat aamulenkille, kun huolto alkaa.

– Sitten me tullaan autoon valmistamaan aamiaista ja keittämään kahvia sillä aikaa, että auto saadaan valmiiksi. Hyvin on aina mennyt, Tanja nyökkää.

Mikään muutoksessa ei kaduta

Tanja ei ole kertaakaan edes ajatellut, että palaisi takaisin kerrostaloon tai asuntoon. Ei kertaakaan. Eikä hän keksi mitään, mikä kaduttaisi.

– Tämä on tätä niin kauan, kun se tuntuu kivalta. Ja se tuntuu ihan äärimmäisen kivalta, edelleen. Jos siihen laittaisi jonkun aikarajan, sekin olisi itsensä rajoittamista. Mennään näin niin kauan kuin hyvältä tuntuu.

Toki Tanjalla on haaveita: kymmenen vuoden kuluttua esimerkiksi ihka oma agility-halli nykyisten vuokratilojen sijaan.

– Ja siinä vieressä uudenkarhea, vähän isompi matkailuauto, missä me voisimme koirien kanssa elellä. Niitä tuntuu aina vähän kertyvän. Neljästä kuuteen on sopiva määrä, hän hymyilee leveästi.

Tanja ja Kyy.
Koirat Nuka, Nano ja Bingo koristavat myös Tanja Kurikan käsivartta. Vasta yksivuotias Kyy ei ole vielä ehtinyt tatuoinniksi asti.Miikku Pietilä

Koiria on kiittäminen myös tästä hetkestä.

On kulunut jo muutama vuosi siitä, kun tamperelaisessa kassajärjestelmiä myyvässä yrityksessä vielä silloin työskennellyt it-alan tradenomi Tanja Kurikka oli teettämässä käsivarteensa tatuointeja koiristaan.

Tatuoija kysyi, mikä Tanjasta tulee isona, ja hän vastasi: koirien agility-kouluttaja.

– Mikset sitten ole se jo, tatuoija kysyi.

Se oli ratkaiseva kysymys.

Tanja kirjoitta elämästään myös blogia.

Suomalaissisarukset ponnistavat musiikillaan tanssiklubeille New Yorkista: "Haluamme tehdä yhteistyötä Daruden kanssa"

$
0
0

– Se oli niin noloa! huudahtaa Janiela Ullner.

Hän muistelee sitä, kun isoveli Karel esiintyi high schoolin talent-kisassa bändinsä kanssa. Pojat soittivat Metallicaa pitkät tukat heiluen. Katsomossa olleet tuhannet amerikkalaisnuoret eivät tienneet, mitä hevimusiikki on.

– Kun palasin luokkaan, opettaja kysyi, oliko se sinun veljesi. Kaikki katsoivat minua hämmentyneinä, Janiela muistelee punastellen.

Vieressä isoveli nauraa hykertelee ja lisää, että hän fanitti tuolloin paljon suomalaista Children of Bodomia.

Janiela, 19, ja Karel, 22, Ullner asuvat lähellä New Yorkia. Karel muutti vanhempiensa kanssa Yhdysvaltoihin 2-vuotiaana. Janiela on asunut maassa koko ikänsä.

Molemmat pahoittelevat kangertelevaa suomen kieltään. Välillä on pakko ilmaista itseään englanniksi, kun suomenkieliset sanat unohtuvat. Kosketusta Suomeen edelleen löytyy, sillä vanhemmat ovat tuoneet lapset tapamaan isovanhempia joka kesä.

Lastenlauluista oman biisin julkaisemiseen

Sisarusten kiinnostus musiikkiin alkoi suomalaisten juurien kautta. New Yorkin läheltä löytyi suomalaisia lauluryhmiä, joissa he kävivät laulamassa.

– Lauloimme suomalaisia lastenlauluja. Äiti soitti pianoa ja isovanhemmat lauloivat mukana.

Sen jälkeen musiikkiharrastus kulki melkoisen tyypillistä reittiä. Molemmat soittivat aluksi pianoa. Kun se alkoi kyllästyttää, esiin otettiin kitarat. Tämän jälkeen musiikkia alkoi syntyä tietokoneella.

– Hevin jälkeen aloin tehdä elektronista musiikkia. Bändiä oli vaikea pitää koossa, joten oli helpompi tehdä koko homma itse kotona tietokoneella, Karel Ullner kertoo.

Sisarukset tekivät musiikkia omilla tahoillaan, mutta sitten Karel teki kappaleen, joka ei sopinut hänelle laulettavaksi. Hän pyysi siskoaan laulamaan sen ja homma toimi. Kappale Broken out julkaistiin viime vuonna. Sen jälkeen sisarukset ovat tehneet musiikkia yhdessä.

– Yhdessä löytyi kuitenkin paras energia.

Karel Ullner
– Haluamme, että ihmiset löytävät musiikkimme kautta iloa elämään, sanoo Karel Ullner.Justin de la Garza

Iloa elämään

Michael Jackson on Karel Ullnerin suurin musiikillinen innoittaja. Elektronisen musiikin puolelta esikuvana on Skrillex. Janiela puolestaan on kuunnellut aina poppia.

– Isä vei minut 5-vuotiaana Britney Spearsin konserttiin. Kymmenen aikaan illalla olin niin väsynyt, että nukahdin kesken konsertin. Isäni kantoi minut pois sieltä, Janiela nauraa.

Sisarukset esiintyvät nimellä Karel Ullner & XoJani. Heidän musiikissaan yhdistyvät eri tyylilajit, mutta lopputulos on tanssittavaa poppia. Tärkeintä on, että mukana voi tanssia ja laulaa.

– Haluamme, että ihmiset löytävät musiikkimme kautta iloa elämään.

Xo Jani
Janiela Ullner käyttää taiteilijanimeä XoJani.Justin de la Garza

Yllättäen musiikkilistoille

Karel ja Janiela tekevät musiikkia omakustanteina oman levymerkin kautta. Esille pääseminen kovilla musiikkimarkkinoilla on vaikeaa. Tänä vuonna sattui kuitenkin onnenkantamoinen. We get high -kappale kipusi Billboardin Dance Club Songs -listan kärkipäähän.

– Kun se pääsi sijalle neljä, olimme, että kuka tämän maksoi, sisarukset nauravat.

Kappale sai suosiota, kun dj:t Euroopassa ja Yhdysvalloissa alkoivat soittaa sitä. Sen jälkeen kappale on löydetty Spotify-listojen kautta Brasiliassa ja Taiwanissa.

Uutta musiikkia syntyy koko ajan ja luvassa on vierailuja joidenkin dj:den biiseillä. Live-esiintymisetkin on laitettu kasaan ja kaksikko esiintyi viime viikonloppuna New Yorkin Sohossa sijaitsevalla klubilla.

– Haluaisimme soittaa festivaaleilla ja lähteä kiertueelle. Toivottavasti voimme tulla ensi vuonna keikkailemaan Suomeen.

Entä onko jotain unelmia musiikin suhteen?

– Yhteistyö Daruden kanssa! sisarukset nauravat.

Ruotsin suurin salametsästysvyyhti oikeudessa – syyttäjä vaatii kovia tuomioita

$
0
0

Luulajan käräjäoikeus Pohjois-Ruotsissa on käsitellyt tällä viikolla suurta metsästysrikosjuttua. Syyttäjä vaati viidelle miehelle tuomioita muun muassa törkeistä metsästysrikoksista ja ampuma-aserikoksista.

Syytteiden mukaan kaikkiaan neljä karhua, kolme ilvestä ja yksi ahma on tapettu. Seitsemän salakaadoista on tehty viime vuonna Ruotsin pohjoisimmassa läänissä Norrbottenissa.

Pääsyytetyn epäillään tappaneen eläimistä kuusi. Osalta syytetyistä löytyi useita luvattomia kiikarikivääreitä, pistooleita ja niiden äänenvaimentimia.

Syyttäjän päänäyttönä ovat poliisin esitutkinnassa tekemä pari kuukautta kestäneet syytettyjen kännyköiden salakuuntelu, kotietsinnöissä löydettyjen kännyköiden kuvat ja gps-laitteiden paikannustiedot.

Kännyköiden videoissa muun muassa rääkätään kepillä häkkiloukussa olevaa ilvestä. Yksi ilves rimpuilee ja roikkuu ansanarusta puussa. Jotkut syytetyt poseeraavat kaadetun verisen karhun kanssa ja jossakin kuvassa on ansavaijereihin tarttunut kuolleelta vaikuttava karhu.

Syytetyt kiistävät

Osa syytetyistä on poronhoitajia Norrbottenin läänistä. Syytetyt ovat kiistäneet syytteet. Vain pari lievempää syytettä luvattomista patruunoista myönnettiin.

Puolustusasianajajien mukaan syyttäjän näyttö on heikko. Puolustuksen mukaan takavarikoidut matkapuhelimet ovat olleet poropaliskunnan yhteisessä käytössä eikä salakuunnelluissa puheluissa puhujista ja kuvien ottajista ole tietoa.

Puolustuksen mukaan kännyköistä löydetyt kuvat on lähetetty jostain muualta eikä niitä ole otettu poliisin takavarikoimilla kännyköillä.

Puolustuksen mukaan syyttäjä ei ole myöskään kyennyt paikantamaan missä salakaadot on tehty eikä salakaadettujen eläinten jäännöksiä ole löydetty.

Yhden syytetyn pakastimesta löytyi nyljetty karhun pää ja häntä syytetään laittoman saaliin kätkemisestä. Syytetyn mukaan kallo löytyi metsästä ja unohtui pakastimeen. Syytetty on aiemmin työskennellyt Norrbottenin lääninhallituksen petoeläinvalvonnassa.

Luvattomien aseiden väitettiin löytyneen jätesäkkiin pakattuna metsästä.

Luulajan käräjäoikeus antaa jutussa ratkaisun ensi kuussa.

Tämän jutun lähteinä ovat Luulajan käräjäoikeudessa 16.10.2017 esitetty Ruotsin syyttäjäviranomaisen syytekirjelmä ja Ruotsin television SVT:n uutisjutut oikeudenkäynnistä.

Trumpin leskelle soittaman puhelun erilaiset tulkinnat: Kansliapäällikkö ei kiistä puhelun sisältöä, Trump kiistää

$
0
0

Valkoisen talon kansliapäällikkö John Kelly on puolustanut presidentti Donald Trumpia poikkeuksellisen tunteellisessa tiedotustilaisuudessa.

Kelly kommentoi Yhdysvalloissa noussutta kohua Trumpin surunvalittelupuhelusta Nigerissä kuolleen sotilaan leskelle.

Lesken lähipiiriin kuuluvan demokraattien kongressiedustajan Frederica Wilsonin mukaan Trumpin sanavalinnat puhelussa olivat tahdittomia.

Wilson sanoo lesken "murtuneen" presidentin puhelun jälkeen.

Kongressiedustaja oli lesken kanssa samassa autossa, kun Trump soitti. Hän kuuli puhelun kaiuttimen kautta.

Lesken mies oli yksi neljästä Nigerissä lokakuun alussa surmatusta amerikkalaissotilaasta.

Kelly järkyttyi syytöksistä

Trumpia voimakkaasti puolustanut Kelly kertoi olevansa järkyttynyt Wilsonin syytöksistä.

Kellyn oma poika kuoli Afganistanissa sotilastehtävissä vuonna 2010.

Kansliapäällikkö kertoi Trumpin puhuneen leskelle aivan kuten hän oli neuvonut.

Kelly kertoo ohjeistaneensa Trumpia puhumaan samoin kuin kenraali Joseph Dunford puhui hänelle itselleen.

Puhelussa Trump kuvaili sotilaiden tietävän sotaan liittyvät riskit.

Wilson kertoi Trumpin sanoneen leskelle, että "hän (surmansa saanut sotilas) tiesi mihin sitoutui, mutta luulen tämän olevan silti kivuliasta".

Wilson myös sanoi vaikuttaneen siltä, ettei Trump muistanut lesken nimeä.

Trump kiisti, Kelly ei

Trump on kiistänyt Wilsonin esittämän kuvauksen sekä twiitissä että lausunnossa, mutta Kelly ei näin tehnyt. Sen sijaan hän paheksui asian julkisuuteen tuomista. Asiasta kirjoittaa muun muassa CNN.

Trump on sanonut Wilsonin antaneen puhelusta valheellisen kuvan. Hän on kiistänyt olleensa epäkohtelias.

John Kelly ei ole juurikaan puhunut julkisuudessa poikansa menettämisestä Afganistanin sodassa.

Trump aiheutti kuohuntaa viittaamalla Kellyn pojan kuolemaan. Fox Newsin haastattelussa hän kehotti kysymään Kellyltä, soittiko presidentti Barack Obama pojan kuoltua.

Trump nosti haastattelussa esille tapansa soittaa surunvalittelupuhelu surmansa saaneiden amerikkalaissotilaiden omaisille.

Kelly sanoi myöhemmin, ettei Obama soittanut hänelle, mutta painotti ettei kommentointi tarkoittanut arvostelua.

Kelly on aiemmin neuvonut Trumpia olemaan soittamatta sotilaiden omaisille, koska se ei hänen mukaansa helpota omaisten murhetta.

Digiosaajien puute uhkaa kansantaloutta – "koulutusmäärät kaksinkertaistettava"

$
0
0

Suomessa puhutaan digitalisaatiosta, alustataloudesta, tekoälystä ja roboteista. Ne tulevat ja muuttavat yritystoiminnan ja yhteiskunnan.

Käyttöönotto kuitenkin kangertelee, ennustaa Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset (TIVIA). Suomessa puuttuu 9 000 digiosaajaa ja parin vuoden päästä jo yli 15 000. Ja kuten oheinen kaavio kertoo, se on vasta alkua.

– Vuonna 2030 "gäppi" on jo 50 000 henkilöä. Tästä on tulossa Suomen talouskasvun kannalta suurin yksittäinen pullonkaula, uskoo myös Tekesin johtaja Pekka Sivonen.

Samaa mieltä on Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan dekaani Pekka Neittaanmäki.

– Tämä on talouskasvun este. Jotta tilanne saataisiin stabiloitua, opiskelijoiden sisäänotto pitäisi vähintään kaksinkertaistaa.

Ehdotus: tuntuva lisäys sisäänottoon

IT-alan osaamisvaje -grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Kaksinkertaistaminen ei ole pelkkä heitto.

Neittaanmäki on juuri lähettänyt opetusministeriöön sekä työ- ja elinkeinoministeriöön ehdotuksen, jonka mukaan it-alan opiskelijamäärää tulisi kasvattaa dramaattisesti. Ehdotus lähti Jyväkylän yliopiston nimissä, mutta keskusteluissa ovat mukana myös kollegat Oulun, Vaasan ja Itä-Suomen yliopistoista.

Tällä hetkellä Suomen yliopistoihin otetaan vuosittain noin 1 500 it-alan opiskelijaa. Neittaanmäen mukaan kandi- ja maisteriopiskelijoiden sisäänottomäärä tulisi kasvattaa 2 500:aan – ja sen päälle pitäisi luoda noin tuhannen opiskelijan täydennyskoulutuslinja.

Neittaanmäen mukaan koulutus toteutettaisiin verkostomaisesti monen yliopiston kesken. Samaan tapaan Lounais-Suomessa koulutetaan insinöörejä laiva- ja autoteollisuuden tarpeeseen. Arvioiden mukaan näillä tekniikan alueilla tarvitaan lähivuosina jopa toista tuhatta diplomi-insinööriä.

It-alalla tarve voi yhtään vähättelemättä olla monikymmenkertainen.

Tämä ei ole it-yhtiöiden ongelma

Osaajavajeesta puhuttaessa on Neittaanmäen ja Sivosen mukaan syytä huomioida kaksi seikkaa.

Ensinnäkin, Suomessa ei ole muutaman vuoden kuluttua kymmeniä tuhansia avoimia it-alan työpaikkoja. Jos maassa vallitsee osaajapula, työpaikkoja ei edes synny. Yhteiskunta ei uudistu, digitalisaatio jää toteuttamatta tai se toteutetaan ulkomaisin voimin ja välinein.

Toisaalta on syytä huomata, ettei it-osaajien puute ole vain it-yritysten ongelma. Noin puolet tämänhetkisestä osaajavajeesta kohdistuu muille aloille.

Konepajat, terveysyhtiöt, finanssiala ja julkishallinto etsivät kaikki digiosaajia. Cargotec on palkannut 400 työntekijän digitiimiinsä kahdessa vuodessa sata henkillöä, Mehiläinen on kasvattanut it-osastonsa muutamassa vuodessa kolmesta hengestä kolmeenkymmeneen. Nordea on palkannut vuoden kuluessa parisataa it-osaajaa. Samoin on tehnyt OP-ryhmä, jonka it-osastolla työskentelee jo tuhat henkilöä.

– Me olemme finanssiyhtiö, mutta myös teknologiayhtiö. Samalla tavoin konepajat ja mediayhtiöt ovat tänään teknologiayhtiöitä. Ja tästä johtuen kysyntä it-osaajista on tällä hetkellä kovaa, toteaa OP:n tietohallintojohtaja Juho Malmberg.

Hän pitää ehdotusta opiskelijamäärien kasvattamisesta hyvänä asiana. Toisaalta hän huolissaan siitä, mistä kaikki opiskelijat löytyvät.

"It on insinööritiede"

Osaamisvajetta kartoittaneen Tivian toiminnanjohtaja Mika Helenius on vuosia taistellut suomalaisen it-osaamisen ja etenkin ohjelmisto-osaamisen puolesta.

Hän pitää Neittaanmäen ehdotusta kannatettavana. Samalla hän peräänkuuluttaa sisältömuutosta.

– Oppialanäkökulma pitäisi korjata. Muilla tekniikan osa-alueilla meillä on käytännöllisiä insinööritieteitä, mutta tietojenkäsittely on jostain syystä lähes täysin matemaattis-luonnontieteellinen ja teoreettinen ala.

Heleniuksen mukaan tilanne olisi sama, jos kaikki Suomen lääkärit korvattaisiin lääketutkijoilla.

Toisaalta Heleniuskin pohtii kysymystä osaajista. Jos Suomi päättäisi kaksinkertaistaa yliopistojen it-opintojen aloituspaikat, löytyisikö koulutettavia?

Suomessa on syytä kantaa huolta lukion pitkän matematiikan suosiosta etenkin tyttöjen joukossa. Toinen tärkeä seikka on Suomen houkuttelevuus ulkomailla. Suomen pitäisi olla maa, jonne halutaan tulla tekemään it-töitä ja suorittamaan alan opintoja.

Professori: lukukausimaksut pois

Kansainvälisten opiskelijoiden houkuttelu muuttui pykälän verran haastavammaksi, kun EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille asetettiin lukukausimaksut.

Tämä oli professori Neittaanmäen mukaan huono linjaus.

– Hakijamäärät ovat it-alalla yliopistosta riippuen jopa puolittuneet. Kyllä tätä vähän ennakoitiin, että Suomen houkuttelevuus laskee ja näinhän siinä kävi. Lukukausimaksut tulisi poistaa it-alalta. Saksassa on tiettävästi näin menetelty.


Maitotilallisten loma peruuntui, kun tuuraaja ei tullutkaan – lomittajaongelma riepoo maatiloilla

$
0
0

Maitotilalliset Ella Mustakangas ja Jyrki Nykänen pyörittävät miltei sadan lehmän tilaa Sotkamon Pohjavaaralla. Päivät ovat pitkiä ja työ kovaa, mutta sellaista maatalousyrittäjän arki on. Lisäksi lapsiperheen asioiden pyörittäminen tuo oman lisänsä jo valmiiksi kiireelliseen päivärytmiin.

Kun muut ovat lomalla, he ovat töissä. Jaksamisen äärirajoilla kuljetaan, mutta sillä ajatuksella, että loma vielä koittaa.

Mustakangas ja Nykänen olivat ilmoittaneet lomituspalveluun jo hyvissä ajoin lomapäivänsä, mutta vain viikkoa ennen loman alkua tilalle luvattu lomittaja peruuntui. Silloinkin vain toinen yrittäjäpariskunnasta olisi päässyt lomalle, toiselle lomittajaa ei löytynyt.

Pettymys oli kova. Samalla se paljasti lomituspalveluiden ongelmakohdat.

"Hieman riemastuin lomatoimistolle"

Ella Mustakankaan mukaan lomittajan peruuntumista perusteltiin Sotkamon toimipisteen lomituspalveluissa sillä, että tekijää ei ollut siihen hetkeen saatavilla.

– Hieman riemastuin lomatoimistolle. Tämä kuitenkin anottiin sovitun käytännön mukaan, joten kyllä meillä täytyy olla oikeus pitää lomamme, Mustakangas kertoo.

Sotkamon toimipisteen lomituspalvelupäällikkö Eeva Halonen harmittelee yrittäjien lomien peruuntumista. Tällä hetkellä alueen lomittajilla on meneillään monta äitiyslomaa sekä muutamia sairauslomia. Lomittajia ei vain ollut saatavilla.

Mustakangas ihmettelee kerrottua syytä, eli äitiyslomien aiheuttamaa yllättävää kuormitusta.

– Kun tietää, että äitiysloma on tulossa, niin kyllä siitä lomatoimiston pitäisi saada hyvissä ajoin tietoa, hän ihmettelee.

Ella Mustakangas navetassa.
Maidontuottaja Ella Mustakangas toivoo, että kaikki lomituspalveluiden osapuolet istuisivat saman pöydän ääreen keskustelemaan ongelmakohdista.Niko Mannonen / Yle

Loman menettäminen oli tilallisille kova pettymys. Mustakangas ja Nykänen ovat kiinni maitotilan arjessa ympärivuorokautisesti, joten 4–5 päivän lomaa odotettiin innolla.

– Peruuntuminen on henkisesti kova juttu. Se kyllä kysyy jaksamista ja laittaa miettimään, että miten tämä voi olla tällaista, Mustakangas pohtii.

Lomien peruuntuminen harmittaa myös lomitustoimistossa.

– Tilallisen loman peruuntumisesta ei ole kiva ilmoittaa. Siitä tulee meillekin mielipahaa, mutta sairastumisille lomahallinto ei voi mitään. Jokaisessa tilanteessa teemme kaikkemme, että toivottu lomitus onnistuisi, Halonen toteaa.

Lomittajilla on työuupumusta ja jopa työpaikkakiusaamista on havaittavissa. Mauri Arffman

Tällä hetkellä kaikkien lomittajien työlistat ovat täynnä Sotkamon alueella, joten nyt yksikin sairausloma voi aiheuttaa paljon ongelmia.

Erityisesti lokakuu on muodostunut haastavaksi lomittajien järjestämisen suhteen, sillä syyslomat, metsästyskaudet ja tapahtumat ovat tuoneet päällekkäisyyksiä.

– On jouduttu priorisoimaan, että miten nämä kaikki ennalta varatut lomitukset sekä äkilliset sairastapaukset saadaan lomitettua, Halonen kertoo.

Sotkamossa erityisen tukala tilanne

Sotkamon toimipisteen alueen lomituksien järjestämistä vaikeuttaa lomittajien aaltoileva tarve. Alueella lomittajien osa-aikaisiin sopimuksiin siirryttiin pakon edessä, koska kokoaikaista työtä ei ole tarjota.

– Harva lähtee määräaikaisen työsopimuksen perään – etenkään jos on jo vakituisessa työsuhteessa jossakin. Pätkätyön tekeminen on tehty vaikeaksi siihen liittyvineen paperisotineen, joten ne eivät kiinnosta kaikkia, Halonen jatkaa.

15 vuotta lomittajana työskennelleen Mauri Arffmanin mukaan osa-aikaisuus on toiminut hänen osaltaan hyvin, mutta kentältä on kaikunut huolestuttavia kommentteja.

– Osa-aikaistetut ovat pahoittaneet mielensä ja provosoivat toimistoa. Merkillepantavaa on, että muilla lomittajilla on työuupumusta ja jopa työpaikkakiusaamista on havaittavissa, Arffman paljastaa.

Tällaisiin jonnin joutaviin löytyy rahaa, mutta meidän hyvinvointiimme ei. Tämä on hupaisa yhtälö. Mauri Arffman

Arffman ei syytä ongelmista lomatoimistoa, vaan korostaa sen kattojärjestönä toimivan Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen (Mela) toimien aiheuttaneen ongelmat. Hänen mukaansa järjestö on panostanut vääriin asioihin taloudellisesti ja unohtanut lomittajien hyvinvoinnin.

– Mela on se, joka määrää. Sieltä tulee sellaista hömpänpömppää, että lomittajatkin ihmettelevät: meille pukattiin jotkin kännykät, joilla pitää kuitata itsensä pois. Ne tilttaavat aina, Arffman toteaa.

Lomittajille annetuilla puhelimilla on tarkoitus ilmoittaa työajat yhteiseen järjestelmään.

– Tällaisiin jonnin joutaviin löytyy rahaa, muttei hyvinvointiimme. Tämä on hupaisa yhtälö, Arffman kertoo.

Jossain rekrytoidaan, toisaalla irtisanotaan

Sotkamon työllisyystilanne kuulostaa Maatalouslomittajat ry:n toiminnanjohtajan Raimo Kivinevan mukaan kulkevan pitkälti samalla linjalla valtakunnan tilanteen kanssa.

– Työtä on, muttei kokoaikaisesti. Osassa maata on jouduttu irtisanomaan tai osa-aikaistamaan lomittajia. Muutamissa yksiköissä taas on työvoimapulaa.

Lomituspalveluiden hankaluuksien syyt ovat moninaiset: työvoiman tarpeeseen on vaikuttanut pitkään jatkunut kotieläintilojen määrän väheneminen Suomessa, mutta myös lomituspalvelulain muuttuminen sekä koneiden ja laitteiden yleistyminen.

– On tullut enemmän koneita ja laitteita. Se johtaa keskisuurilla tiloilla aika usein osa-aikaistamiseen. Lisäksi laissa on säädetty tarkemmin, mitä tehtäviä lomittajille kuuluu tilalla, Kivineva kertoo.

Ella Mustakangas navetassa.
Maidontuottaja Ella Mustakangas ihmettelee lomittajien tilannetta Sotkamon alueella. Sopimuksia osa-aikaistetaan eikä uusia tekijöitä hankitta, vaikka naapurikunnassa Kajaanissa koulutetaan alan ammattilaisia.Niko Mannonen / Yle

Keskisuuria tiloja paremmin menee suuremmilla tiloilla, sillä niissä lomittajat työllistyvät lähes kokoaikaisesti. Esimerkiksi Suupohjalla Etelä-Pohjanmaalla työnantajat eivät ole osa-aikaistaneet yhtään lomittajaa, vaan osa-aikaistuksia on tapahtunut esimerkiksi työntekijän omasta tahdosta.

Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen vakuutus- ja hyvinvointiyksikön yksikönpäällikön Päivi Wallinin mukaan pelkästään viime vuoden aikana maatalouslomitusta käyttäneiden maatalousyrittäjien määrä väheni miltei yhdeksällä prosentilla koko maassa.

– Tänä vuonna määrän arvioidaan vähenevän noin kuusi prosenttia. Viime vuonna lomituspalvelun käyttäjiä oli noin 18 000 ja tänä vuonna heitä arvioidaan olevan 17 000.

Jotkut yrittäjät kieltäytyvät ottamasta vastaan lomittajaa, joka ei ole tuttu ennestään. Eeva Halonen

Lasku vaikuttaa myös lomituspäivien määrään. Viime vuonna lomituspäivien määrä putosi enemmän kuin lomitusta käyttäneiden yrittäjien määrä eli 13,2 prosenttia.

Mela on sopinut paikallisyksiköiden kanssa ostopalveluiden hyödyntämisestä tilanteissa, jossa yksiköiden oma lomitustyövoima ei riitä vastaamaan tarpeeseen.

Eeva Halosen mukaan Sotkamossa moni ei ole tarttunut korttiin.

– Syynä on se, ettei alueella ole tällaisia palveluntuottajia, Halonen kertoo.

Traktorikuski ei kelpaa lomittajaksi

Sotkamon lomitustilannetta vaikeuttaa myös se, että lomitustoimiston mukaan päteviä tekijöitä ei löydy. Työnhakijoita on säännöllisesti, mutta osaaminen ei aina riitä.

– Kaikilla ei ole ammattitaitoa, jota edellytämme. Ei riitä, että on nähnyt lehmiä tai ajanut muutaman kerran traktoria, harmittelee lomituspäällikkö Eeva Halonen.

Lomatoimistoon on haettu aktiivisesti uusia nuoria työntekijöitä, mutta harva on hakenut töitä. Tänä keväänä yhdelle ammattitaitoiselle nuorelle luvattiin töitä, mutta hän päätyi hakeutumaan muihin töihin.

Lomituspäälikkö Eeva Halonen toimistossaan.
Lomituspäälikkö Eeva Halonen kertoo, että lomien peruuntuminen on ollut kova paikka myös lomatoimistolle.Niko Mannonen / Yle

Halonen kertoo uusien lomittajien hankintaan liittyvän myös yrittäjien asenteet.

– Jotkut yrittäjät kieltäytyvät ottamasta vastaan lomittajaa, joka ei ole tuttu ennestään.

Sotkamon alueella toimiva lomittaja Mauri Arffman ei allekirjoita tätä väitettä.

– En ole kuullut tällaisesta, Arffman toteaa.

Meillä on laki, joka velvoittaa työnantajan perehdyttämään maatilan töihin. Raimo Kivineva

Arffman arvelee, että työn osa-aikaisuus vaikuttaa nuorten intoon hakeutua alalle.

Sotkamossa maitotilallisena toimivan Ella Mustakankaan mukaan ammattitaitoisia lomittajia tarvittaisiin. Hän ihmettelee, miksei naapurikunnan Kajaanin ammattiopiston oppilaita värvätä Sotkamoon lomittamaan.

– Olen kuullut lomatoimistosta, että tälle alalle ei ole tekijöitä. Osa-aikainen karjakkomme on KAO:lta. Tiedän muitakin robottitiloja Sotkamosta, joissa on Seppälästä valmistuneita karjakoita. Tämän alan täytyy ainakin jossakin määrin kiinnostaa, Mustakangas ihmettelee.

Lomittajien taidot mietityttävät yrittäjiä

Lomittajan ammattitaito on maatalousyrittäjälle ensisijaisen tärkeää. Lomittajan vastuulle annetaan äärettömän henkilökohtainen omaisuus. Joskus puutteita on havaittu hälyttävissä asioissa.

– Meillä on Suomessa käytössä kaksi erilaista robottimerkkiä navettatöissä. Kävi ilmi, ettei silloinen lomittajamme osannut käyttää kuin toista. Meillä syntyi samana päivänä vasikka, joka oli saatava heti robotin lypsyyn, mutta hän ei osannut käyttää konetta. Onneksi oma osa-aikainen karjakkomme oli paikalla, Ella Mustakangas toteaa.

Lehmä syö navetassa.
Yrittäjä antaa lomittajan vastuulle äärettömän arvokkaan omaisuuden. Tommi Parkkinen / Yle

Maatalouslomittajat ry:n toiminnanjohtaja Raimo Kivineva ihmettelee väitettä, ettei lomittajien ammattitaito riitä.

– Kuulostaa yhtäkkisesti oudolta. Ne, jotka ovat töissä, ovat pakostakin ammattitaitoisia. Jos on yksittäisiä tapauksia, niin meillä on laki, joka velvoittaa työnantajan perehdyttämään maatilan töihin, Kivineva kertoo.

Mielipiteet kahdessa leirissä

Sotkamon toimipisteen alueeseen kuuluvat Sotkamon lisäksi myös Kajaanin ja Kuhmon lomitukset. Kuhmolainen maanviljelijä Mika Niskanen on tyytyväinen lomapalvelun toimintaan.

– Olen lomituspalveluihin erittäin tyytyväinen. Keväällä tarvitsin neljän kuukauden mittaista sijaisapua, ja se toimi paremmin kuin hyvin, Niskanen kertoo.

Kuhmossakin mielipiteet lomituspalveluista ovat jakautuneet kahteen leiriin.

– Osa on ollut todella tyytyväisiä ja osa vähän tyytymättömämpiä. Jotkut kokevat, etteivät aina saa toivomallaan tavalla lomituksia järjestymään, Niskanen toteaa.

Traktori pellolla.
Mielipiteet lomitusjärjestelmän toimivuudesta jakaantuvat myös Kuhmossa. Jyrki Lyytikkä / Yle

Sotkamolaisen Ella Mustakankaan mukaan osalle paikallisista yrittäjistä on tänä vuonna osunut pettymyksiä.

– Olen tämän kuluvan vuoden ja kasvukauden aikana saanut kuulla tosi pettyneitä kommentteja, että suunnitellut lomat eivät olekaan toteutuneet suunnitellusti. Yhtään lomitusta ei peruta keskustelematta yrittäjien kanssa, Mustakangas vaatii.

Sotkamon alueen lomituspäällikkö Eeva Halosen mukaan palaute ei kuitenkaan aina kulje lomatoimistoon asti.

– Palautetta on tullut aika vähän. Tällä hetkellä meillä on nettikysely käynnissä. Toivotaan viljelijöiden vastaavan, ja antavan meille niin hyvää kuin huonoakin palautetta, Halonen kertoo.

On pitkiä päiviä eli täällä mennään äärirajoilla. Mauri Arffman

Maatalousyrittäjien eläkelaitos (Mela) velvoittaa paikallisyksikköjä seuraamaan asiakastyytyväisyyttä säännöllisesti. Lisäksi parin vuoden välein tehdään valtakunnallisia kyselyitä. Melan Päivi Wallin kertoo, että tämän vuoden aikana lomituspalveluista on tullut valtakunnallisesti palautetta aiempaa enemmän.

Edellisessä kyselyssä Sotkamo pärjäsi Halosen mukaan erittäin hyvin. Hänen mukaansa toimipisteen hyvästä työstä kertoo se, ettei hänen 30 vuoden uransa aikana kukaan ole valittanut päätöksistä.

Maakuntauudistus lisää haasteita

Väsymys. Se yhdistää jokaista lomituksen piirissä olevaa yksikköä. Lisäksi tuleva maakuntauudistus tuo oman haasteensa työssä jaksamiseen.

– Paikallisyksiköt joutuvat jo valmistautumaan tulossa olevaan muutokseen. Samassa yhteydessä lomituspalvelut muuttuvat myös sisällöllisesti, Melan Päivi Wallin kertoo.

Lomituspalvelut siirtyvät maakuntien hoidettavaksi 1.1.2020. Uusi lomituspalvelulaki oli keväällä lausuntokierroksella, mutta vielä ei ole tiedossa mitä se tuo mukanaan.

– Tämä vaikeuttaa valmistautumista ja se kuormittaa tällä hetkellä kovasti lomituspalveluhenkilöstöä, Wallin kertoo.

sika emakko sikala
Lomituspalvelut siirtyvät maakuntien hoidettavaksi vuoden 2020 alusta alkaen. Sanna Kähkönen / Yle

Lomittaja Mauri Arffmankin olisi loman tarpeessa, sillä lomittajan arki ei ole helppoa.

– On pitkiä päiviä eli täällä mennään äärirajoilla. Sinällään työnteko ei ole syy väsymisen, koska tänä päivänä on koneistetut navetat, Arffman kertoo.

Myös lomatoimistossa ollaan vaikean tilanteen kanssa kovillla.

– Tämähän on hirveän tärkeää hommaa. On ainutkertaista, että yrittäjille on järjestetty tällainen sosiaaliturva. Ilman maatalousyrittäjiä ei meilläkään ole töitä. He ovat meidän tärkeimmät asiakkaamme ja heidän jaksamisensa on meidänkin huolemme, Eeva Halonen toteaa.

Meidän pitäisi saada valettua kokonaiskuva kipukohdista ja miettiä, että miksi tämä ei toimi. Ella Mustakangas

Maitotilallinen Eeva Mustakankaan mielestä lomituspalveluiden selkeyttäminen olisi helpoin korjattava asia, sillä moni maatalousyrittäjä väsyy henkisesti.

Kaikki saman pöydän ääreen

Sotkamossa toivotaan, että asioista päästäisiin keskustelemaan saman pöydän ääreen.

– Meidän pitäisi saada valettua kokonaiskuva kipukohdista ja miettiä, että miksi tämä ei toimi kuten sen pitäisi toimia, Ella Mustakangas sanoo.

Sama toive on lomatoimistolla. Lisäksi toimistolta toivotaan ymmärrystä myös heidän suuntaansa, vaikka vaikeita vuosia tulee välillä.

Ensi vuodesta en tiedä yhtään mitään. Voi olla, että vuoden päästä mietitään aivan muita kuvioita. Eeva Halonen

– Jokainen lomapäivä on meille tärkeä, mutta muuttuvia tekijöitä on, joten tarvitaan joustoa meiltä, teiltä ja lomittajilta. Lomittajat joustavat jo nyt todella paljon. Ja yhtään lomitusta ei peruta keskustelematta yrittäjien kanssa, Halonen muistuttaa.

Lomittaja Mauri Arffman kiittelee yrittäjien ahkeruutta, etenkin kun kesä oli huono sadoltaan.

– Olen suorastaan yllättynyt, ettei kenellekään ole tullut masennuksen aihetta. Ihailen viljelijäjärjestön suhtautumista lomittajiin.

Ensi vuosi on kysymysmerkki

Vaikka saman pöydän ääreen päästäisiin, voi tulevaisuus tuoda Sotkamoon lisää mustia pilviä.

– Tällä hetkellä kaikki lomittajat ovat työllistettyjä vuoden loppuun asti. Voisin jopa palkata muutaman lisääkin, mutta ensi vuodesta en tiedä yhtään mitään. Voi olla, että vuoden päästä mietitään aivan muita kuvioita, lomituspäällikkö Eeva Halonen kertoo.

– Onko tulossa yt-neuvottelut? Riippuu siitä, miten yrittäjät pystyvät käyttämään ja haluavat käyttää lomituspalveluita, Halonen lisää.

Aikansa ilmiö: Moni tähti esiintyi Suomen keikallaan vain Himangalla ja Helsingissä

$
0
0

Olihan se varmaan vähän outoa, että Lontoossa, Australiassa, Italiassa ja Saksassa keikkaa painava brittimuusikko Ian Gillan oli yhtäkkiä 3000 asukkaan Himangalla ja seuraavana päivänä Helsingissä. Tämä tapahtui maaliskuussa 1982.

Ei ihme, että rannikkokunnan urheiluhalli nousi 1970-luvun lopussa ja 1980-luvulla suomalaiseksi ilmiöksi.

– Jo 1970-luvulla esimerkiksi Love Machine ja Barbi Benton kävivät vain meillä ja Helsingissä, naurahtaa Alpo Ylitalo, joka pyöritti urheiluhallin viihdepuolta kymmenen vuotta.

Siinä on ollut tähdille avartavaa Suomi-kuvaa: melkein keskeltä ei mitään, Himangan koruttomasta tynnyrinpuolikashallista, suoraan pääkaupungin sykkeeseen, muodikkaan hotellin yökerhoon tai Alvar Aallon suunnittelemaan jylhään Kulttuuritaloon.

– Bändit yleensä ihmettelivät, että mistä tänne tulee yleisö, kun eihän täällä ole asutusta ympärillä ollenkaan. Kun keikka sitten alkoi, halli oli usein ääriään myöten täynnä ja ulkona parhaimmillaan kilometrien autojono, Ylitalo muistelee.

Porukka tuli lähikunnista ja ympäri maan. 150 kilometrin päästä Oulusta, reilun 350 kilometrin päästä Tampereelta, jopa yli 500 kilometrin takaa Lappeenrannasta. Mitä matkasta, kun piti päästä näkemään Gillan, Jon English, Girlschool, Manowar, Uriah Heep, Saxon, Lord of new Church, Eput, Juice, Armi ja Danny, Dingo ja moni, moni muu.

Tomas Ledin ja muovipussillinen kolikoita

Himangalla hommat tehtiin Himangan tyyliin. Moni tähti ei varmaan koskaan tullut tietämään, että keikkaili puisista perunalavoista kootun esiintymislavan päällä. Jos bändien kalusto ei mahtunut hallin lavalle, jatkolava koottiin värkeistä, joita perunanviljelypitäjässä oli helposti saatavilla.

Himangan urheiluhalli
Jani Santalan kokoelmat

Hesperiassa ja Kulttuuritalolla ei todennäköisesti koskaan maksettu esiintymispalkkiota kolikoilla. Helsinkiläistä manageria, Antti Einiötä, tarina huvittaa edelleen:

–Ylitalo hommasi kauttani Tomas Ledinin keikalle. Himankalaiset maksoivat etumaksua ja loppu piti hoitaa ennen keikan alkua. Haarasen Tumppi oli paikan päällä Himangalla. Ylitalo toi ennen keikan alkua muovipussin ääriään myöten täynnä kolikkoja. Loppu keikkapalkkio siis hoidettiin osalla pääsylipputuloja. Siinä oli Tumpilla laskemista, että Ledin sai oikein rahansa, Einiö nauraa.

Bändit käyttivät enemmän sähköä kuin koko kylä yhteensä

Deep Purplesta maailmanmaineeseen nousseen Ian Gillanin tulo Himangalle maaliskuussa 1982 oli valtava juttu. Äänentoistolaitteet olivat kuin toisesta maailmasta. Myös rumpalin työkalut tekivät sinä lauantai-iltana paikalla olleeseen Veli-Matti Ojaan lähtemättömän vaikutuksen.

– Ei tuollaista maailmanluokan meinikiä ollut ennen nähnyt. Aloittelin itsekin silloin rumpujen soittoa, joten katsoin silmät kiiluen rumpusooloa. Halli oli täynnä kuin turusen pyssy ja meiniki mahtavaa.

Vanha kuva Ian Gillianin Himangan keikalta. Rumpali rumpuineen.
Ian Gillianin keikalla rummut ja rumpusoolo tekivät vaikutuksen.Veli-Matti Oja

Yleensä bändit tulivat rekkoineen pari, kolme päivää aikaisemmin Himangalle ja toivat tullessaan suuren maailman meiningin. Valot eivät enää tarkoittaneet yhtä punaiseksi maalattua hehkulamppua, eikä vahvistin 15 watin tehoja. Sähköjen kanssa olikin usein ongelmia.

– Sähkömiehen piti olla aina paikalla, ylikuormaa oli niin paljon, että sulakkeita sai olla koko ajan vaihtamassa. Sähkömies totesikin kerran, että Himangan urheiluhalli kuluttaa lauantaisin enemmän sähköä kuin koko Pahkalan kylä yhteensä, Alpo Ylitalo muistelee.

Juice halusi pyttipannua, Remu iski silmää

Miljoonasade, Peer Gynt, Juliet Jonesin Sydän, Gringos Locos, J. Karjalainen, Zero Nine, Mamba, Stone, Juice, Hurriganes...Osa bändeistä oli niin suosittuja, että lippuja myytiin enemmän kuin mitä sisälle sai ottaa porukkaa.

– Nyt sen uskaltaa jo tunnustaa, rikos on vanhentunut, Ylitalo sanoo.

Manageri Antti Einiön mukaan se oli maan tapa. Jos yleisöä oli tulossa, porukkaa otettiin sisälle niin paljon kuin ikinä saatiin mahtumaan.

Ahkera urheiluhallilla kävijä Tuula Wallin muistelee, että esimerkiksi Hurriganesin keikalla Himangan urheiluhalli oli todella täynnä. Keikka on jäänyt upeana kokemuksena mieleen.

– Olin sellainen 14–15-vuotias. Tyttöjen kanssa oltiin aivan lavan edessä. Remu paukutti niitä rumpujaan ja iski meille koko ajan silmää, se oli silloin niin mahtavaa, Tuula nauraa.

Simo Porkolalle Eppujen keikat olivat must, Salmun Vesan puolestaan piti aina päästä katsomaan Juicea. Hän muistelee nähneensä miehen esiintymässä Himangalla vähintään kuusi kertaa. Yhdellä keikalla Vesa ei voinut vastustaa kiusausta, vaan kääräisi hallin seinältä salaa julisteen nahkarotsin povitaskuun.

– Juice tykkäsi käydä Himangalla ja aina oli sama toive, mies piti viedä syömään paikalliseen ravintolaan, Villiminkkiin, pyttipannua, muistelee Alpo Ylitalo.

Himangalla uskallettiin olla rock, mutta Abba jäi haaveeksi

Manageri Antti Einiön mukaan Himangan ilmiö syntyi paikkakuntalaisten rohkeudesta satsata rahaa ja olla rock.

– Tuona aikana ei puissa kasvanut niitä, jotka ottivat ulkomaisia pop- ja rockbändejä. Kultturi oli sitä, että valtaosa tanssipaikoista osti Eino Gröniä, Reijo Taipaletta, Katri-Helenaa, Tapani Kansaa ja vastaavia. Himanka uskalsi ottaa muutakin, Einiö sanoo.

Riski kannatti, sillä nuoret tulivat lauantai toisensa jälkeen. Parhaimmillaan pelkällä kahvilan tuotolla tahkottiin yli 7000 markkaa. Kovimman keikkaillan tuotoksi Alpo Ylitalo muistelee yli 27 000 markkaa.

Abba olisi räjäyttänyt potin, ja olisihan se jäänyt historiaan. Alpo Ylitalo

Himangalla uskallettiin ottaa myös maailman äänekkäämmäksi bändiksikin mainostettu Manowar, jonka solistin kerrotaan kuvailleen Himankaa jään ja lumen maaksi, joka muistutti amerikkalaisia metsästysmaita.

– Lippujen hinnat pyörivät yleensä 12-15 markan välillä, joskus yli 20 markkaakin. Mitä kalliimpi bändi, sen kalliimpi lippu. Ulkomaalaiset tietysti olivat tyyriitä, kotimaisista Remu osasi hinnoitella. Myös Danny-show oli yli 5000 markan hinnallaan kallis, Ylitalo muistelee.

Himankalaisten rohkeus ei kuitenkaan riittänyt Abbaan asti. Se harmittaa Ylitaloa vieläkin.

– Muistaakseni Abba olisi maksanut 350 000 markkaa. Porukka raivostui, että niin paljon et pistä rahaa menemään. Vieläkin harmittaa, yleisö olisi maksanut mitä vaan, Abba olisi räjäyttänyt potin, ja olisihan se jäänyt historiaan.

Ylitalo, jolla muusikkona oli hyvät suhteet ohjelmatoimistoihin, sai myöhemmin Saksasta kiitossoiton.

– Abba meni Saksaan meille kaavailtuna päivänä. Keikkajärjestäjät olivat enemmän kuin tyytyväisiä, olivat saaneet tuplatuoton.

Käsin suunniteltu tanssi-ilmoitus sanomalehteä varten
Lehtimainoksen hahmotelma 1980-luvulta.Kati Latva-Teikari / Yle

Ylitalo havitteli Himangalle myös Sex Pistolsia ja Baccaraa, mutta näidenkin keikkapalkkiot olivat urheiluhallin taustajoukoille liian kalliit, vaikka eivät Abban numeroihin yltäneetkään.

– Niinkin kävi, että jos keikka Himangalle menikin mynkään, bändi ei sitten tullut ollenkaan Suomeen, ei edes Helsinkiin, Ylitalo kertoo.

Opittiin pussaamaan ja rakastuttiin

Urheiluhallin lauantai-illat olivat viikon kohokohta aikakautensa nuorisolle. Oli nähtävä bändit ja tietysti käytävä katsomassa, keitä oli paikalla. Paikkakuntalainen Jari Yli-Hukka haali viikolla markat kokoon erilaisilla hanttihommilla ja ahtautui lauantaina kuuden muun kaverin kanssa traktorin hyttiin.

– Se joka näki, sanoi, mihin päin piti kääntyä ja oltiinko menossa väärälle kaistalle tai ojaan, Jari nauraa.

Wallinin Tuulan kyyti vie voiton Jarinkin tarinalta. Tuula kertoo, että pikku-Fiatiin änkesi välillä kuskin lisäksi kymmenen ihmistä. Kolme eteen ja loput taakse.

Yleisöä keikalla
Porukkaa Eppujen keikalla.Simo Porkola

Moni tuli paikalle urheiluhallin junailemilla bussikyydeillä. Osa liftasi, osa käveli. Hallille oli päästävä kelillä kuin kelillä. Tuula Wallin lähti tiukoissa pillifarkuissa yli 30 asteen pakkasessa liftaamaan. Kyytiä ei tullut, farkut jäätyivät ja Sleepy Sleepers jäi näkemättä.

–1980-luvulla pillifarkut olivat niin tiukat, että ne piti vetää makuultaan jalkoihin. Aamulla pestyt farkut olivat vielä kosteat, kun vedin ne ohuiden sukkahousujen päälle. Kävelin kolmisen kilometriä -32 asteessa isomman tien varteen liftaamaan. Autoja odotellessa jalkani jäätyivät, ja oli pakko palata kotiin. Äidin kanssa kasteltiin pyyheliinoja tulikuumaan veteen ja yritettiin niillä sulattaa huurteisia, peltijäykkiä housuja irti. Farkut lähtivät, sukkahousut eivät. Niitä sitten revittiin ihonkaistaleiden kanssa irti. Kuume nousi, muistelee Tuula.

Oli vain ne sinivihreät silmät ja se ihana tyttö. Jari Yli-Hukka

Jos oli kylmä, välillä oli myös kuuma. Myös tunnepuolella.

Kun lokakuussa eräänä lauantai-iltana 1986 urheiluhallissa soitti Yö, Yli-Hukan Jarin katse kiinnittyi sinivihreään silmäpariin. Se oli sitten menoa.

– Mentiin tanssimaan, en muista biisiä, se oli sivuseikka. Oli vain ne sinivihreät silmät ja se ihana tyttö Lohtajan Karhista, Jari nauraa ja kertoo yhteistä eloa jatkuneen siitä illasta jo 31 vuotta.

Yli-Parkaksen Hilleville oli käynyt samoin 11 vuotta aikaisemmin. Himangan Urheiluhallin väenpaljoudesta löytyi oma kulta 8. helmikuuta.

– Olin sitä poikaa jo vähän vilkuillut aikasemminkin, mutta sinä iltana joku sitten vaan siinä klikkasi. Vuoden päästä mentiin kihloihin ja parin vuoden päästä naimisiin. Yhteistä eloa eletään edelleen, Hillevi kertoo.

Kananmuna-kikalla sisään

Pienen Himangan urheiluhallin suuruutta kesti Paula Koivuniemen ja Erkki Liikasen tahdittamista avajaisista 1976 aina 1990-luvun alkupuolelle saakka.

– Homma alkoi hiipumaan, kun tanssikulttuuri muuttui. Tytöt tanssivat keskenään, eikä se enää ollut sellaista kuin ennen. Ei enää lähdetty katsomaan bändejä, Ylitalo kertoo.

Himangan kaarihalli sisältä kuvattuna
Himangan urheiluhallia on 2017 remontoitu talkoilla.Raila Paavola / Yle

Loistokkaina vuosina paikka tahkosi rahaa, jolla Himangan Urheilijat lyhensivät hallin rakennusvelkoja.

– Ovimiehet välillä sanoivat, että kyllä tästäkin illasta jäisi paljon enemmän käteen, jos ostettaisiin naapurikylän haitaristi esiintymään, eikä näitä kalliita bändejä. Kaikille ei avautunut, että porukan veti paikalle suosittu bändi, ei urheiluhalli, Ylitalo toteaa.

Suositut bändit toivat suuren maailman tunnun pieneen pitäjään. Nuoret tulivat fiilistelemään, ja hallille oli päästävä vaikka pummilla, jos vanhemmilta ei joka lauantaille herunut pääsylippurahoja. Välillä mentiin sisään liputta tikapuita pitkin yläkerran kahvion kautta tai kanamuna-kikalla.

– Ne pari, jotka olivat porukasta onnistuneet haalimaan rahaa kokoon yhteen tai kahteen pääsylippuun, kävivät ottamassa leimat käteensä. Muut odottivat ulkona ja hönkäilivät keitettyyn ja kuorittuun kananmunaan. Lipun ostaneet palasivat nopeasti ulos. Hönkäilyllä lämmitetty kananmuna painettiin tiukasti tuoreeseen leimaan, ja munaan tarttuuneella jäljellä saatiin leimattua parit kädet lisää. Kaikkea sitä tulikin tehtyä, Tuula Witik muistelee.

Tupakavereiden kuorsaus vie monilta varusmiehiltä unet – "Eihän täällä kukaan nuku ikinä samaan aikaan"

$
0
0

Noin joka viides varusmies nukkuu huonosti palveluksensa aikana. Varusmiesten nukkumista selvittävän tutkimuksen alustavista tuloksista on selvinnyt, että suurin osa, jopa yli 80 prosenttia, nukkuu yönsä hyvin, mutta osaa varusmiehistä häiritsee esimerkiksi tupakavereiden kuorsaaminen tai muu yöaikainen metelöinti.

Alikersantti Juho-Petrik Paukkuselle tieto ei ole yllätys. Hän suorittaa asepalvelustaan Vekaranjärvellä.

– Tietyt tupakaverit valittavat aamulla, etteivät he saa nukuttua. Eihän täällä kukaan nuku ikinä samaan aikaan. Aina joku on hereillä, ja sitten heräilevät muut. Jollain uni vain on syvempi. Itse olen sellainen, että laitan pään tyynyyn ja saan unta. Kaikilla se ei onnistu, sanoo Paukkunen.

Varusmiesten unta tutkivat Helsingin ja Tampereen yliopistot, puolustusvoimien sotilaslääketieteen keskus ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS. Tutkimusryhmän johtaja pitää tutkimusta asetelmaltaan ainutkertaisena.

– Varuskunnassa nuoret heräävät ja menevät nukkumaan tietyssä tahdissa, ja heillä on tietty päiväohjelma. Tämä on ainutkertainen mahdollisuus tutkia terveitä, nuoria miehiä ja naisia vakioiduissa olosuhteissa, sanoo psykiatrian professori Tiina Paunio Helsingin yliopistosta.

Alikersantti Juho-Petrik Paukkunen näpelöi punkassa maaten älypuhelinta
Alikersantti Juho-Petrik Paukkusella on vielä pari kuukautta inttiä jäljellä.Juha Korhonen/Yle

Energiajuomia käytetään jopa ylettömästi

Tutkimuksen kenttätyö Vekaranjärvellä kestää noin kahden vuoden ajan, ja se jatkuu vielä ensi kevään ajan. Tutkimukseen osallistuvat ovat vapaaehtoisia alokkaita. Heiltä otetaan laboratorionäyteja heille tehdään sähköinen unta ja muistia mittaava tutkimus.

Muutamien öiden ajan he pitävät myös liikeanturia, joka mittaa liikkumista unen ja valveen aikana. Lisäksi varusmiehet vastaavat sähköiseen kysymyspatteristoon.

Kyselytutkimuksen alustavista tuloksista on selvinnyt, että huonoon uneen liittyy kännykän näprääminen ilta-aikaan ja kofeiinipitoiset juomat. Tutkimusryhmän tavoitteena on selvittää noin 200 varusmiehen unta.

– Nostaisin esille kahvin käytön illalla ja energiajuomien, tekisi mieli sanoa, ylettömän käytön nykyaikana. Näiden molempien on todettu vaikuttavan unen laatuun, määrään sekä rakenteeseen, sanoo tutkimusryhmässä mukana oleva Tampereen yliopiston sotilaslääketieteen professori Kai Parkkola.

Alikersantti Juho-Petrik Paukkusen kasarmista löytyy juoma-automaatti. Paukkusen kanssa samassa komppaniassa asepalvelusta suorittava kokelas Roope Tauriainen sanoo, että energiajuoma on usein automaatista loppu.

– Energiajuomat ovat jokaisen oma murhe. Se on oma päätös, että juoko illan energiajuomia ja näprääkö puhelinta sängyssä aina sinne yhteen asti. Omakohtaisesti minulla ei ole ollut ongelmia. Osaan laittaa puhelimen pois, ja tiedän milloin kahvia tulee hörppiä, sanoo Roope Tauriainen.

Sotilaslääketieteen professori Kai Parkkola, Tampereen yliopisto
Sotilaslääketieteen professori Kai Parkkola Tampereen yliopistosta.Juha Korhonen/Yle

Uudet tavat, elämänrytmi ja ihmiset

Älylaitteiden iltakäytöstä unen kannalta ongelmallista tekee niiden sininen valo.

– Sininen valo älypuhelimessa vallankin juuri ennen nukkumaanmenoa käytettynä heijastuu yöuniin. Toisaalta armeijan tarjoama liikunta on sille hyvää vastapainoa. Sitä puolustusvoimat tarjoaa hyvin, sanoo professori Kai Parkkola.

Juho-Petrik Paukkula ja Roope Tauriainen ovat samaa mieltä, että päivän sotaharjoitusten jälkeen uni maistuu. Kun he astuivat tammikuussa armeijan harmaisiin, piti oppia uudet tavat, uusi elämänrytmi ja uudet ihmiset.

– Se oli tavallaan aikamoinen shokki herätä täältä ensimmäisenä aamuna ja huomata, että ympärillä neljätoista muuta kaveria pyörimässä boksereillaan. Siinä sitten yritti parhaansa mukaan ehtiä annettuihin aikamääreisiin, sanoo Roope Tauriainen.

Tauriainen ja Paukkula eivät ole tutkimuksessa mukana, mutta he ovat käyneet läpi alokasajan. Heille armeijan arki alkoi rullata nopeasti, mutta se ei poistanut sitä, että inttiin astuminen oli elämänmuutos. Tästä syystä unitutkimuksessakin keskitytään alokkaisiin.

Tutkijat yllätti se, miten paljon eroavaisuutta unen laadussa ja määrässä oli armeijaan tulleiden välillä.

Toisilla on enemmän psykologista kimmoisuutta

Tutkimuksessa on selvinnyt, että osa varusmiehistä nukkuu hyvin ennen armeijaan tuloa, mutta armeijassa uni heikkenee. Toisilla taas huonounisuus vaihtuu sikeisiin yöuniin. Voi olla niin, että osalla uni paranee, koska intissä liikutaan paljon, kuri on tiukkaa ja päivärytmi selkeä.

– Tämä on mielenkiintoinen seikka, johon toivomme saavamme lisäselvyyttä. Kokonaisuus on monimutkainen viidakko, jossa on hyvin paljon muuttujia. Päiväaikaiset aktiviteetit, ihmisen koko persoonallisuus, ja vuosien aikana tapahtunut kehityskulku vaikuttavat, sanoo sotilaslääketieteen professori Kai Parkkola.

Hyvin herkkäunista voi taas häiritä esimerkiksi tupanaapurin kuorsaus. Professori Tiina Paunio nostaa esille psykologisen kimmoisuuden. Se tarkoittaa yksilöiden välisiä eroja siinä, miten hyvin he sopeutuvat uusiin olosuhteisiin, ja niiden aiheuttamaan stressiin.

– Puolustusvoimien kannalta on tärkeätä pystyä identifioimaan ketkä sopeutuvat fyysisiltä ja psyykkisiltä ominaisuuksiltaan haastaviin olosuhteisiin. Tässä uni on herkkä häiriömittari. Osa sopeutuu varusmiespalvelukseen toisia herkemmin, sanoo unitutkimuksen johtaja, professori Tiina Paunio.

Voi myös olla, että unelle varattu aika ei armeijassa riitä.

Alikersantti Juho-Petrik Paukkunen näpelöi punkassa maaten älypuhelinta
Juha Korhonen/Yle

Korvatulpat ja kuulosuojaimet päähän

Varusmiespalveluksessa unelle on varattu kahdeksan tuntia vuorokaudessa. Hiljaisuus alkaa iltakymmeneltä, ja ylös noustaan tavallisesti kuudelta. Unitutkijan mukaan kahdeksan tuntia riittää nipin napin nuorelle ihmiselle.

– Ideaalitila olisi se, että varusmiehillä olisi yhdeksän tuntia aikaa olla vuoteessa. Silloin 10-06 ei riitä. Ei kuitenkaan voida yksiselitteisesti sanoa, että menevätkö kaikki heti nukkumaan. Aivan tutkimuksen alussa emme ymmärtäneet kysyä sosiaalisen median käytöstä illlalla, sanoo professori Tiina Paunio.

Toistaiseksi ainakaan Kai Parkkola ei lähtisi muuttamaan armeijan unirytmiä, mutta huonosti nukkuville hänellä on neuvoja.

– Energiajuomia vähäisempi käyttö iltaisin tai kahvin vaihto kofeiinittomaan. Sitten sellainen laskeutuminen uneen, pieni rentoutuminen, rauhoittuminen vaikkakin vain puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Se kaikki tukisi unen pituutta ja rakennetta, sanoo Kai Parkkola.

Alikersantti Paukkusen mukaan unen päästä saa hyvin kiinni, kun vain malttaa rauhoittua hetkeksi.

– Itsellä on toiminut hyvin se, että yhdeksän aikaan laittaa puhelimen säppiin ja pään tyynyyn ja koittaa pitää silmiä kiinni ja olla hiljaa. Jos toisten äänet häiritsevät, niin jotkut käyttävät korvatulppia ja kuulosuojaimia, sanoo Juho-Petrik Paukkunen.

Suomen ensimmäinen tuhkakirvinen löytyi Mustasaaresta

$
0
0

Kolmen miehen harrastajaryhmä on löytänyt Suomelle uuden lintulajin, tuhkakirvisen (Anthus rubescens). Lintu löydettiin tänään aamulla Mustasaaren edustalla olevalta Västrä Norrskäriltä.

Linnun löysivät lintuasemalla viikon olleet Petri Lampila, Antti Peuna ja Harri Taavetti, kertoo BirdLife Suomi.

Linnun laji varmistui vasta tunteja aamuisen äänihavainnon jälkeen. Sen jälkeen lintu löydettiin uudelleen, nähtiin kunnolla ja valokuvattiin. Ensimmäisten kommenttien mukaan nyt havaittu lintu olisi alalajiltaan japonicus. Tuhkakirvisiä tunnetaan neljää eri alalajia.

Niitty- tai luotokirvistä muistuttava tuhkakirvinen pesii Pohjois-Amerikan pohjoisosissa ja Koillis-Siperiassa. Läntiseen Eurooppaan niitä harhautuu joskus harvoin syksyisin. Tuhkakirvinen on havaittu myös Ruotsissa ja Norjassa.

Linnun hyväksymisen Suomelle uudeksi lajiksi varmistaa BirdLife Suomen rariteettikomitea.

Tuhkakirvinen.
Suomen ensimmäinen tuhkakirvinen havaittiin Mustasaaressa Västra Norrskärillä Vaasan edustalla tänään 20. lokakuuta. Linnun löysivät Norrskärin lintuhavaintoasemalla koko viikon olleet Petri Lampila, Antti Peuna ja Harri Taavetti. Harri Taavetti / Lehtikuva

Pitäisikö ilotulittaminen lopettaa ympäristösyistä? – Yhdessä yössä jopa yhtä paljon hiukkaspäästöjä kuin liikenteestä 55 päivässä

$
0
0

Saksan ympäristövirasto on ilmoittanut, että uudenvuoden ilotulitteiden hiukkaspäästöt vastaavat noin 15 prosenttia liikenteen koko vuoden hiukkaspäästöistä.

– Olisi varmaan aihetta Suomessakin selvittää, aiheutuuko ilotulitteista havaittavaa huononemista hengitysilman laatuun kaupungeissa, eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) sanoo.

Ainakin Helsingin seudun ympäristöpalveluiden HSY:n Helsingin mittauspisteissä pommien paukutus ja rakettien ampuminen näkyvät vuoden vaihtuessa samanlaisina piikkeinä kuin jos alueella roihuaisi iso tulipalo.

– Kyllä se on sinä yönä ongelma. Tilanne on pahin, jos on kova pakkanen eikä yhtään tuule. Pahimmillaan hiukkaspäästöt voivat olla pienellä alueella yli 20-kertaisia, sanoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousa.

Vuosissa on kuitenkin suurta vaihtelua. Suurimmat pitoisuudet mitattiin vuonna 2000, jolloin ilmassa oli jopa tuhat mikrogrammaa hiukkasia kuutiometrissä. Ihan viime vuosina on suotuisten säiden vuoksi päästy sentään paljon vähemmällä.

Ilotulitteista vaarallisia hengitettäessä tekee, että monet hiukkasista ovat hyvin pieniä, halkaisijaltaan vain yhden mikrometrin kokoisia. Ja ne päätyvät syvälle keuhkoihin.

Suomessa ilotulitteiden myyntimäärät ovat nousussa. Vuodenvaihteen lisäksi raketit kuuluvat nyt myös venetsialaisiin ja kaupunginosajuhliin. Nykyään ammutaan kesälläkin.

Ei savua ilman hiukkasia

Ilotulittamista on ilmanlaatusyistä jo rajoitettu eri puolilla maailmaa. Suomessa ei. Meillä monissa kaupungeissa on kieltoalueita, mutta syy rajoituksille on toinen. Ampumista ja paukuttelua pidetään vaarallisena alueilla, joissa väkeä on koolla paljon.

Euroopassa myytäville ilotulitteille on runsaasti vaatimuksia. Suomessa Tukes testaa myyntierien turvallisuutta. Välillä kosteus on ollut ongelmana pitkää merimatkaa tehneille ilotulitteille.

Kontrolli on kannattanut, sillä nykyiset pommit ja paukut ovat huomattavasti turvallisempia ja sisältävät myös vähemmän raskasmetalleja kuin pari vuosikymmentä sitten.

Tapaturma- ja tulipaloriskin näkökulmasta isot padat ovat melko turvallisia, koska ne eivät pääse kaatumaan. Isolla padalla saa myös näyttävyyttä, mutta vastaavasti hengitettäviä hiukkasia pääsee pienellä alueella ilmaan kerralla paljon. Ja patoja katsotaan usein melko läheltä.

HSY neuvoo, että ilotulituksia kannattaa huonon ilmanlaadun vuoksi seurata kauempaa. Siellä missä on savua, on ilmassa myös haitallisia hiukkasia.

– Ratkaisevaa on, minne savut kulkeutuvat. Jos ammutaan omia raketteja paikassa, jossa on paljon ihmisiä ja niitä ammutaan paljon, niin silloin ympäristössä on tietysti myös paljon savua, Anu Kousa sanoo.

Ilotulitusta Senaatintorilla.
Ilotulitusta Senaatintorilla.Kimmo Brandt / AOP

Lyhytaikainen pikkujuttu vai laajempi ongelma?

HSY:n tulosaluejohtaja Irma Karjalaisen mukaan ilmanlaadusta keskustellaan ainakin heillä joka uudenvuoden jälkeen. Ilotulitteiden vaikutuksista hengitysilmaan pitäisi HSY:läisten mielestä avata kunnon keskustelu. Päätösvastuu on kuitenkin poliitikoilla.

HSY:n toive saattaa toteutua, sillä ainakin eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi aikoo nyt tehdä asiasta kirjallisen eduskuntakyselyn.

Poliitikoille ilotulittaminen on ollut herkkä asia, sillä paukuttelu liitetään lähtökohtaisesti iloisiin tapahtumiin. Ilotulittaminen on kuitenkin saanut jo viime vuosina paljon negatiivista huomiota ympäristön roskaamisesta, silmävammoista ja eläimet säikyttävästä metelistä.

Saksan ympäristöviraston mittauksista ei voi vetää suoria johtopäätöksiä Suomen kaupunkikeskustojen hiukkaspäästöihin, mutta suuntaa ne antavat. Esimerkiksi viime vuodenvaihteessa Saksan Leipzigissa mitattiin yhdeltä yöllä peräti 1 860 mikrogrammaa hiukkasia kuutiometrissä, Münchenissä ja Nürnbergissä ylittyi tuhat mikrogrammaa.

Keskiarvoja mittaamalla hiukkasmäärät on helpompi ymmärtää. Eräällä mittausasemalla Münchenissä vuorokauden keskiarvo 1.1.2017 oli 564 mikrogrammaa kuutiometrissä.

Hengitettävien hiukkasten pitoisuuksia niin Münchenissä kuin Helsingissäkin pidetään liian korkeina, jos vuorokauden keskiarvo ylittää 50 mikrogrammaa.

Emeliina Papinniemi voitti maailmanmestaruuden – kondiittorikilpailussa maku ei ole pääasia

$
0
0

Imatralaislähtöinen Emeliina Papinniemi pursottaa, koristelee ja leipoo. 21-vuotias nainen harjoittelee maailmanmestaruuskilpailuihin.

– Tammikuussa tuli tieto, että pääsisin MM-kisoihin ja silloin harjoittelu alkoi. Kolme kuukautta sitten tuli osa tehtävistä ja silloin aloin harjoitella intensiivisemmin, kertoo Emeliina Papinniemi.

Emeliinan harjoittelu kannatti. Hän voitti kirkkaimman mitalin kondiittorisarjassa juuri päättyneissä ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuissa Abu Dhabissa.

– En ole vielä ehtinyt sisäistää voittoa, kun lähdettiin suoraan juhlista lentokentälle, naurahtaa lentokoneessa yön valvonut nainen.

Kondiittorisarjan teemana oli katutaide ja graffitit. Kisassa piti valmistaa kuusi tuotetta, joihin kuuluivat muun muassa entremet-kakku sokerisella tarjoilualustalla, marsipaanimuotoilua, suklaapatukka, savariini-leivos ja metrinen suklaatyö.

–Ei ne ollut vaikeita. Savariini-leivos oli semmoinen, jota en ollut ikinä tehnyt.

Maku ei ole pääasia voitossa

Lopputuote ja sen maku eivät ole ainoita asioita, joita kisassa mitataan. Pääpaino kilpailun arvioinnissa on työprosessissa, johon kuuluu muun muassa päämäärätietoinen ja siisti työskentely, luovuus sekä ongelmanratkaisukyky.

– Mä oon tosi huolellinen ja siisti. Puhtaus on yksi mun vahvuuksista, pohtii Emeliina Papinniemi syitä voittoonsa.

Mangojuustokakku ei ole välttämättä enää se paras. Emeliina Papinniemi

Keskittymiskyky on myös yksi Emeliinan vahvuuksista. Hän unohtaa ympäristön ja yleisön isoissa kilpailuissa.

– Keskittymiskyky menee, jos kuulen suomen kieltä jossain ympärillä, Emeliina Papinniemi naurahtaa pohtiessaan mikä häiritsee kansainvälisissä kisoissa keskittymistä.

Emeliina Papiniemen konditoriatöitä
Emeliina valittiin vuonna 2015 Taitajien taitajaksi. Kuvassa kuva hänen leipomuksensa.Markku Vengasaho

Voittaja työskentelee voittoisassa leipomossa

Nyt nainen työskentelee Turussa MBakeryssa, jossa hän hoitaa kakkujen ja leivosten viimeistelyn. Samainen leipomo voitti televisiossa muutama vuosi sitten "Suomen paras leipomo"-kilpailun. Jatkosuunnitelmia Emeliinalla ei vielä tulevaisuuden varalle ole.

– Mulla on yleensä yksi tavoite, johon pyrin ja kun se on ohi, niin vasta sitten alan suunnitella seuraavaa. Olen elänyt elämää tähän kilpailuun asti ja nyt on semmoinen tyhjä kohta, naurahtaa onnellisen kuuloinen nainen.

Emeliina Papinniemi valmistui Saimaan ammattiopisto Sammosta keväällä 2015. Tällä hetkellä hän opiskelee työnsä ohella kondiittorin kisällitutkintoa Saimaan ammattiopistossa.

Voitto tärkeä koko suomalaiselle kondiittorikentälle

Voitto tuli naiselle täytenä yllätyksenä. Kysymys siitä, miten Emeliina aikoo voittoaan tulevaisuudessa hyödyntää, saa naisen nauramaan.

– Varmasti ainakin työnhaussa. Tämä tuli niin yllätyksenä.

Ennen Emeliinan voittoa on kahdeksas sija ollut suomalaisten paras sijoitus kansainvälisissä kondiittorialan ammattitaitokilpailuissa. Emeliina kertoo, että Suomi on kulkenut jälkijunassa kondiittorikulttuurissa verrattuna muihin.

– Voitto oli varmasti koko ammattialalle hieno uutinen, sanoo 21-vuotias Emeliina Papinniemi.

Emeliina Papinniemi
Papinniemi harjoitteli kisaan kymmenen kuukautta.Mikko Savolainen / Yle

Pohjoismainen puhtaus oli yksi voiton salaisuus

Tällä hetkellä Emeliinan mukaan trendikästä kondiittorialalla ovat pohjoismaalaiset, puhtaat maut. Emeliinan luomuksissa makuina olivat raikkaat mustaherukka ja jogurtti.

– Tällaisia makuja arvostetaan kansainvälisesti nykyisin tosi korkealle. Mangojuustokakku ei ole välttämättä enää se paras.

Ammattitaitokilpailuissa oli mukana 27 osallistujaa kondiittorisarjassa.

Myös muut suomalaiset menestyivät kisoissa

Koko Suomen joukkue pärjäsi erinomaisesti ammattitaitoa mittaavassa WorldSkills-kisassa. Suomalaiset saivat kaikkiaan kolme kultamitalia ja yhden hopeisen.

Kultaa saivat Matias Korri lentokonehuollossa, Sofia Sundqvist lähihoitajasarjassa ja Emeliina Papinniemi kondiittorilajissa. Hopeisen mitalin saavutti Taiju Koivula hiusmuotoilussa. Lisäksi suomalaiset saivat yhdeksässä lajissa tunnustuksen keskiarvoa paremmasta suorituksesta.

Ainoastaan kerran aiemmin Suomi on saanut enemmän kultamitaleja kuin tänä vuonna. Kotikisoissa Helsingissä vuonna 2005 Suomi sai neljä kultaa.

Seksuaalisesta ahdistelusta syytetty SVT:n johtaja erosi Ruotsissa

$
0
0

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n johtaja, jota syytetään seksuaalisesta ahdistelusta, on eronnut tehtävästään, kertoo SVT.

SVT aikoo tehdä seksuaalista ahdistelua koskevasta yhtiön sisäisestä tutkinnasta selvityksen poliisille. Tutkinnan mukaan useampi kuin yksi yhtiön naistyöntekijä on joutunut ahdistelun kohteeksi.

SVT:n henkilöstö- ja viestintäjohtaja Sabina Rasiwala kertoi tiedotteessa, että SVT tarjoaa tukea ahdistelun kohteeksi joutuneille naisille.

– Olemme kiitollisia, että heillä oli rohkeutta kertoa asiasta, Rasiwala sanoo.

Ahdistelusyytökset SVT:n johtajaa kohtaan tulivat ilmi sosiaalisessa mediassa levinneen seksuaalisen ahdistelun vastaisen #MeToo-kampanjan myötä. Tuhannet naiset ovat kertoneet kokemastaan häirinnästä kampanjan yhteydessä.


Ajattelitko myydä talosi ja muuttaa mökille? Kaavoitus voi kangistaa unelmasi

$
0
0

Äänekosken Kaukuunlammen rannalla Aila ja Olli Holmstedt nauttivat syksystä mökillään ja valmistautuvat talven tuloon. Tuleva talvi on heille poikkeuksellinen: se on joko viimeinen Suolahden talossa tai ensimmäinen pysyväksi kodiksi muuttuvalla mökillä.

– Mökillä on paljon tekemistä ja luonto lähellä. Onhan se sitä Suolahdessakin, mutta mökillä niin eri tavalla.

Holmstedtit aikovat myydä talonsa ja muuttaa mökille pysyvästi.

Aila Holmstedt
Aila HolmstedtJaana Polamo / Yle

Mökin lupa-asiat ovat jo kunnossa eli se on hyväksytty pysyvään asumiseen, mutta muuttokuorma saa vielä hetken odottaa. Pariskunta miettii, siirtäisikö kirjat mökille heti vai vasta ensi keväänä.

– Vähän pelottaa, kun on syksy ja pimeää. Keväällä ehkä on rinnassa syksyä enemmän tunnetta, että on mukava jäädä. Mutta ehkä se ei haittaa.

Holmstedtit on melko tyypillinen mökille muutosta haaveileva pariskunta. Kun työuraa on jäljellä vähemmän kuin sitä on jo takana, loma-asunnon muuttaminen vakituiseksi kodiksi alkaa kiinnostaa.

Aika paljon papereita piti lähettää, odottaa, tuleeko valituksia ja taas odottaa ja lähettää papereita Aila Holmstedt

Viime keväänä voimaan tulleen maankäyttö- ja rakennuslain muutoksen piti tuoda helpotusta mökille muuttoon. Muutoksen ansiosta kaava-alueen ulkopuolella poikkeamislupaa ei enää tarvita, vaan pelkkä käyttötarkoituksen muutos -hakemus ja sen perusteella myönnettävä rakennuslupa riittää loma-asunnon käyttötarkoituksen vaihtoon.

Lopputuloksena kuitenkin on, ettei kovin moni ole siitä hyötynyt.

Esimerkiksi Äänekoskella ja Konnevedellä lähes kaikki ranta-alueet ovat kaavoituksen piirissä – ja Äänekosken kaavoituspäällikkö Olli Kinnusen mukaan tilanne on sama suurimmassa osassa Keski-Suomen kuntia.

– Meillä on kyläalueiden osayleiskaavoissa lähes kaikki nykyisten loma-asuntojen paikat merkitty omakotitaloiksi, jolloin niiden kaikkien käyttötarkoitus voidaan muuttaa pysyviksi asunnoiksi rakennusluvalla, ilman poikkeuslupaa.

Kaava-alueilla paperitöitä on entiseen malliin, koska poikkeuslupa edelleen tarvitaan. Sen hinta Äänekoskella on 520 euroa, ja ajallisesti Kinnunen arvioi sen vievän kuukaudesta kahteen.

Äänekosken kaupungin kaavoituspäällikkö Olli Kinnunen.
Kaavoituspäällikkö Olli Kinnunen Jaana Polamo / Yle

– Aika paljon papereita piti lähettää, odottaa, tuleeko valituksia ja taas odottaa ja lähettää papereita, Aila Holmstedt sanoo.

Paperitöiden määrä oli pariskunnan mielestä yllättävän suuri, sillä laajennuksia tehtäessä moni asia oli jo kaupungin tietoon päätynyt.

– Vaikka oli jo tiedossa, että paikka on asumiskunnossa, todistaminen mökin soveltumisesta ympärivuotiseen käyttöön piti aloittaa alusta. Kyllä tätä prosessia pitäisi keventää.

Äänekoskella käyttötarkoituksen muutoshakemuksia tehdään vain yksittäisiä vuosittain. Pääsääntöisesti hakemuksiin on suhtauduttu positiivisesti.

– Se on promilleluokan ilmiö, sillä Äänekoskella on yli 2000 loma-asuntoa.

Tähän mennessä Äänekoski on antanut positiivisen päätöksen yhtä hakemusta lukuun ottamatta. Kinnusen mukaan kieltävä päätös oli pakko antaa, koska muuten siitä olisi tullut ennakkotapaus.

Miten vaikkapa koulukyydit järjestetään, jos mökki on kaukana olemassa olevista kulkujärjestelyistä. Kaavoituspäällikkö Olli Kinnunen

– Mökki sijaitsi alueella, jossa on lomarakentamista varten tehty ranta-asemakaava. Myönteinen päätös olisi tuonut kaikille mökkiläisille samanlaisen oikeuden käyttötarkoituksen muutokseen. Jossain vaiheessa yli puolet tonteista voisi olla omakotitaloja.

Loma-asunnolla saa toki oleskella niin paljon kuin haluaa – mikäli pysyvä osoite on jossain muualla.

Monelle kunnalle uudet, pysyvät asukkaat ovat kullanarvoisia. Varsinkin syrjäseuduilla ainoa keino on saada mökkiläiset jäämään pysyvästi.

Kinnusen mukaan kunnan täytyy silti pitää langat käsissään, koska asumisratkaisuilla voi olla taloudellisia vaikutuksia.

Holmstedtien kesäasunto
Jaana Polamo / Yle

– Miten vaikkapa koulukyydit järjestetään, jos mökki on kaukana olemassa olevista kulkujärjestelyistä. Tai miten voidaan järjestää mahdollisesti tulevaisuudessa tarvittavat sosiaalitoimen palvelut.

Holmstedteja mökillä asumisessa viehättää vapaus.

– Tulee myös paljon liikuttua, kun on monenlaista tekemistä. Saa raitista ilmaa.

He viihtyvät hyvin myös Suolahdessa, mutta kahdessa asunnossa on liikaa työtä. Ja kun valinta on tehtävä, Kaukuunjärven ranta veti pidemmän korren.

Toimittajalta: Jos rajat muuttuvat EU:n sisällä, mitä väliä sillä on?

$
0
0

Aikamoinen suoritus: Euroopan unionin johtajat onnistuivat vaikenemaan Katalonian itsenäistymispyrkimyksistä koko Brysselin huippukokouksen ajan, vaikka asia voi heilauttaa koko Eurooppaa.

Yhteisesti hyväksyttyä oli toistella, että asia on Espanjan sisäinen ja perustuslakia on noudatettava.

Vain Saksan liittokansleri Angela Merkel yritti välistävetoa: hän pyysi johtajien illallisella kesken fasaaniaterian, että Espanjan pääministeri kertoisi Katalonian tilanteesta. Neuvoston puheenjohtajan mielestä hetki ei ollut sopiva eikä asia ollut keskusteltavien listalla, joten Mariano Rajoy ei päässyt ääneen.

Miksi johtajat valitsivat näiden lauseiden toistelun, sen sijaan että olisivat antautuneet miettimään asiaa? Koska Katalonia voi olla oire laajemmasta ilmiöstä. Osa Euroopan valtiosta saattaa olla tarpeettomia.

Ehkä katalaanit eivät tarvitse Espanjaa, skotit Britanniaa tai flaamit Belgiaa? Valtioille tarve on ilmeinen – kukin näistä valtioista tarvitsee kaikki osansa, pysyäkseen koossa ja elinvoimaisena.

Niin Espanjan, Britannian kuin Belgian sekä monen muun valtion rajojen sisälle on koottu monta kansaa. Euroopan valtioiden rajat on piirretty kartalle, mutta vapaan liikkuvuuden alueella rajamerkinnät tuskin erottuvat maastossa. Niin kauan kuin rajat ovat auki, niillä ei ole merkitystä.

Viime aikoina niin akateemisissa piireissä kuin EU-asiantuntijoiden keskuudessa on havahduttu ajatukseen, että pienet, elinvoimaiset kansat itsehallintoalueilla eivät välttämättä tarvitse nykyisiä valtiota.

EU on ehkä tehnyt isoista, useiden kansojen valtioista tarpeettomia.

Skotlannin historian professori Richard Finlay väittää – vähän kärjistäen – isojen valtioiden olevan keinotekoisia. Niiden tehtävä on lähinnä huolehtia, ettei jokin muu valtio nappaa sen sisällä olevaa kansaa toiseen valtioon.

Finlay pitää mahdollisena, että kansan kokoiset valtiot olisivat luonnollisempia kuin keinotekoiset valtiot. Pienet maat eivät tarvitse isoa valtiota esimerkiksi kaupankäyntiin, koska niillä on ympärillään EU:n yhteismarkkinat ja kauppasopimukset.

Edellisen EU-komission puheenjohtajan neuvonantaja Philippe Legrain sanoo tuoreessa artikkelissaan Brussels Times -lehdessä, että valtion koko ei nyky-Euroopassa ole myöskään turvallisuuskysymys. Hän kieltää kirjoittavansa separatismin manifestia, sillä erot ovat usein kitkeriä ja vaikeita kuin avioerot. Silti pienen kansan itsenäistyminen ei välttämättä ole huono idea.

Entä mietitäänpä hetki, miten Euroopan nykyiset valtiot ovat syntyneet? Osa on toisesta valtiosta lohjenneita, osa kansojen yhdistelmiä. Netistä voi löytää animoituja karttoja, joista näkee, miten rajat ovat vuosisatojen kuluessa eläneet.

EU ei halua uusia tulokkaita nykyisten valtioiden sisältä. Siksi EU on päättänyt, että jonkin alueen itsenäistyessä se automaattisesti irtoaa EU:sta ja joutuu hakemaan jäsenyyttä. Tällä on tarkoitus säikäyttää itsenäisyyden tavoittelijoita sekä toki huolehtia, että jäsenyyden kriteerit täyttyvät.

Toisaalta unioni väittää olevansa olemassa kansalaisia varten. Ehkä pikemminkin nykyisiä valtiota varten?

Euroopan unionissa Katalonian itsenäistyminen tuskin saisi minkään valtion tukea. Yleisesti tulkitaan, että Katalonian itsenäistymisäänestys rikkoi perustuslakia. Jos perustuslain rikkomisen voitaisiin tulkita tuovan jotain positiivista, Euroopan oikeusvaltioiden pohja olisi romutettu. Siksi kukaan ei tue perustuslain rikkomista.

Katalonian irtoaminen voisi johtaa kehitykseen, jossa kansa jos toinen haluaisi oman valtion. Se horjuttaisi nykyisiä valtiota ja nykyistä järjestystä.

Espanjassa Katalonian itsenäisyyspyrkimykset voivat johtaa tilanteeseen, jota kukaan ei osaa ennustaa ja pahimmillaan karkaa hallinnasta. Sitäkään ei kukaan halua.

Karkulaissonneille kävi kuin entisille porsaille: routa ajoi kotiin

$
0
0

Matti Kauhanen Honkalan tilalta koki kahtena päivänä iloisen yllätyksen – ja omien sanojensa mukaan säikähdyksenkin: kumpikin viimeisistä karkulaisista palasi yllättäen ja pyytämättä itse oman laumansa pariin. Molemmat tavattiin kotinavetan liepeiltä laitumensa aidan takaa odottamassa pääsyä takaisin laumaansa.

Viimeiset ylämaankarjan sonnit ennättivät olla karussa päivää vaille viikon. Hieman olivat laihtuneet matkansa varrella. Se ei ole ongelma etteikö ruokaa olisi metsissä tarjolla karkulaisille.

– Laihanlaiset olivat kupeet että vähissä on syöminen metsässä ollut, sanoo Kauhanen. Syksyinen heinä ei ole enää kovin ravinteikasta, mutta suurempi syy lienee se, että karussa oleva eläin on stressaantunut eikä syö.

Nälkäkuolema ei uhkana

Vaikka viimeinen karkulainen oli laihtunut, se ei tarkoita, etteikö ylämaan sonni pärjäisi luonnossa omillaan. Kasvattaja Kauhanen uskoo, että edes talvi ei olisi ongelma, vaan sonni olisi selvinnyt seuraaville vihreille.

Ongelma onkin villiintyminen. Sitä Kauhanen ei osaa arvioida koska kokemusta ei ole, mikä on se aika, joka villiinnyttää tuotantoeläimen niin pahasti, että sillä ei olisi enää paluuta laumaansa ja tuotantoeläimeksi.

Sonnilauma karkasi lauantaina. Siinä oli kaikkiaan 19 sonnia, joista pääosa saatiin kiinni jo aiemmin viikolla.

Matti Kauhanen arvelee syyksi, että jotain ne olivat säikähtäneet. Todennäköisin on peto, jonka ei edes tarvitse hyökätä laumaan. Pelkkä pedon läsnäolo voi olla sonneille liikaa. Sen sijaan hirvimiehiä hän ei epäile säikäyttäjiksi vaan päinvastoin kehuu heidän toimiaan avustustöissä.

Mitä teen, kun flunssa iskee, raskaustesti näyttää plussaa ja kaihi sumentaa silmän – 8 kysymystä ja vastausta soten valinnanvapaudesta

$
0
0

1. Aloita tästä: Valitse oma sote-keskus

Valinnanvapaus lisääntyy eniten perusterveydenhoidossa. Sote-keskukset aloittavat vuonna 2021 ja voit valita, menetkö kaupungin tai kunnan terveyskeskuksen tavoin maakunnan sote-keskukseen, vai onko oma sote-keskuksesi yksityinen lääkäriasema.

Vuoteen 2021 kaikki toimii asiakkaan näkökulmasta kuten ennenkin. Ilmoituksen oman sote-keskuksen valinnasta voi tehdä lokakuusta 2020 alkaen.

Jos et ilmoita valinnasta itse, olet kaksi vuotta automaattisesti julkisen sote-keskuksen asiakas. Tammikuussa 2023 ne, jotka eivät ole valinneet omaa sote-keskustaan, jaetaan oman alueen palveluntuottajien kesken jotakuinkin tasan.

2. Flunssa iski, voinko valita mihin menen lääkäriin?

Kyllä ja ei. Kun valitset oman sote-keskuksen, sitoudut puoleksi vuodeksi käyttämään sen palveluja. Kun tauti iskee, sote-keskus on ensisijainen paikka jonne hakeudut.

Flunssa, kolotukset ja säryt, korva- ja virtsatietulehdukset ja muut yleisoireet hoidetaan pääosin omassa sote-keskuksessa. Myös mielenterveyden ongelmat hoidetaan ensisijaisesti sote-keskuksissa.

Kun olet reissussa kotikunnan ulkopuolella, oleskelupaikkakunnan sote-keskus on velvollinen hoitamaan kiireelliset tapaukset normaaleina vastaanottoaikoina.

3. Hammasta särkee, voit valita hoitopaikan, yleensä omaan piikkiin

Sen sijaan hammashoidon ja suun hoidon yksikön voi valita muualta kuin omasta sote-keskuksesta.

Eli jos käyt yleislääkärillä vaikkapa Terveystalossa tai julkisessa maakunnan terveyskeskuksessa, voit silti käydä paikkaamassa hampaasi esimerkiksi Mehiläisessä ja päinvastoin.

Hammashoito ei kuitenkaan sisälly sote-asiakasmaksuun vaan siitä maksetaan nykyiseen tapaan toimenpiteen mukaan.

4. Kaihi, liikavarvas, hammasproteesi – voit valita hoitopaikan

Erikoissairaanhoidonkin voi tietyissä tapauksissa valita itse. Hallitus linjasi asiakassetelien käytöstä tällä viikolla.

Pääpiirteittäin vähemmän vakavat ja kiireettömät leikkaukset, kuten kaihin, liikavarpaiden tai erilaisten hyvänlaatuisten ihonalaisten pattien ja luomien leikkaukset on mahdollista hoitaa asiakassetelin kautta maakunnan kustantamana myös yksityisellä palvelutarjoajalla.

Sama pätee osaan gynekologisista leikkauksista, ja polvien ja lonkan ensiproteesin sekä hammasproteesin yhteydessä tarvittaviin hoitoihin.

Jos hoidon tarve täyttyy, maakunnan on tarjottava asiakasseteliä. Röntgen- ja magneettikuvauksia ja laboratoriokokeita velvoite ei koske.

5. Asiakassetelistä päättää lääkäri tai sosiaalityöntekijä

Ratkaisun asiakassetelin tarjoamisesta tekee maakunnan liikelaitos, käytännössä terveydenhoidossa sairaalan tai sote-keskuksen lääkäri ja sosiaalihuollossa sosiaalityöntekijä.

Jos asiakasseteli myönnetään, hoitoon voi hakeutua vaikkapa toiseen maakuntaan.

Valinnanvapaus koskee ylivoimaisesti enemmän terveys- kuin sosiaalipuolen palveluja. Sosiaalipalveluista voi valita muun muassa yksityisiä kotihoidon palveluita, lääkinnällistä kuntoutusta sekä vammaisten ihmisten asumisen palveluita.

Maakunnalla taas on velvollisuus tarjota viikoittain julkisia sosiaalipalveluitaan yksityisten sote-keskusten yhteydessä.

6. Olen raskaana. Mihin neuvolaan?

Neuvolat jatkavat nykyisessä muodossaan julkisena palveluna. Niihin voi kävellä suoraan ilman käyntiä sote-keskuksessa.

7. Henkilökohtainen budjetti

Henkilökohtainen budjetti ei koske perusterveitä vaan se räätälöidään ihmisille, jotka tarvitsevat paljon sekä sosiaali- että terveydenhuollon palveluita. Sen tarkoitus on huolehtia esimerkiksi vammaisten ihmisten ja vanhusten hoitoketjusta.

8. Paljonko hoito maksaa asiakkaalle?

Sitä ei vielä tiedetä. Tavoitteena on, etteivät asiakasmaksut nouse nykyisistä terveyskeskus- ja polikilinikkamaksuista merkittävästi, mutta asiakasmaksulain valmistelu on vielä kesken.

Jutussa on käytetty asiantuntijana sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvosta Pirjo Kainulaista.

Tutkija: Suurten dinosaurusten lanta teki maailmasta vehreän

$
0
0

Miten maailmasta tuli rehevä? Dinosaurukset lannoittivat sen niin perusteellisesti, että tulokset näkyvät yhä, väittää tuore yhdysvaltalainen tutkimus.

Pohjois-Arizonan yliopistossa isojen dinosaurusten merkitystä yli kymmenen vuotta tutkinut Christopher Doughy on tullut siihen tulokseen, että maapallo saa kiittää kymmenien miljoonien vuosien takaisesta vehreyden leviämisestä valtavia kasvinsyöjäsauruksia, sauropodeja.

Isot eläimet ovat ekosysteemille paljon tärkeämpiä kuin tähän saakka on tajuttu, Doughy sanoo. Hänen mukaansa niiden merkitys on suurempi kuin niiden koko ja määrä sinänsä antaisivat olettaa.

Isoja lantaläjiä merkittävämpi syy on se, että suuret eläimet kykenevät kulkemaan pitkiä matkoja erilaisissa maastoissa ja toimimaan siten ravinteiden tehosekoittimina, Doughy perustelee.

Hiilinäytteitä kahdelta kaudelta

Selvittääkseen sauropodien merkitystä luonnolle Doughy vertaili liitukautta, jolloin sauropodeja tömisteli siellä täällä, ja kivihiilikautta, jolloin nelijalkaisia kasvinsyöjiä ei vielä ollut.

Kaksimetrisiä tuhatjalkaisia silloin sen sijaan oli. Doughy kertoo laskeneensa kokonaisen päivän ajan, kuinka pitkän matkan sellainen otus vipeltäisi ateriansa jälkeen, ennen kuin ulostaisi.

Sekä liitu- että kivihiilikaudella syntyi hiiltä, kun kasveja hautautui maan uumeniin ennen kuin ne ehtivät mädäntyä. Doughy otti tutkimuksiaan varten näytteitä hiilikaivoksista eri puolilta Yhdysvaltoja. Hiili oli syntynyt eri aikakausina.

Hän mittasi näytteistä alkuaineiden määrän ja totesi, että kasvien tarvitsemia aineita, esimerkiksi fosforia, oli dinosaurusten valtakaudella enemmän ja laajemmalti kuin kivihiilikaudella.

Sen sijaan niitä alkuaineita, joita kasvit ja eläimet eivät tarvitse, esimerkiksi alumiinia, oli saman verran aikakaudesta riippumatta.

Sauropodit olivat kuin viljelijöitä

Lisäämällä fosforin ja muiden kasvillisuutta ruokkivien alkuaineiden määrää sauropodit sekä rikastuttivat elinympäristöjään että käytännössä tuottivat oman ruokansa.

Elämä helpottaa uuden elämän syntyä, Doughy summaa.

– Copen sääntönä tunnetun luonnonlain mukaan eläinlajien koolla on taipumus kasvaa. Kun yhdistetään tuo sääntö ja minun havaintoni isojen eläinten suhteettoman suuresta merkityksestä ravinteiden levittämiselle, se antaa ymmärtää, että planeetallamme on luontainen hedelmällisyyttä lisäävä mekanismi.

Se saattaa kuitenkin olla vaarassa, kun suuret eläimet hupenevat nykymaailmasta. Pelkästään norsujen määrä on vähentynyt 60 prosenttia kymmenessä vuodessa, Doughy muistuttaa.

Tutkimus on julkaistu Nature Ecology and Evolution -lehdessä.

Viewing all 82797 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>